reklama

Jde o možnost přerozdělování takzvaných incidenčních sporů v zájmu rychlosti řízení. Zákon takovou možnost dává předsedům soudů, Ústavní soud ji zachoval. Podle Nejvyššího správního soudu je však postup podle sporné části zákona zneužitelný.

Incidenční spory jsou vedeny v rámci insolvenčního řízení, jde například o spory o pravosti, výši či pořadí přihlášených pohledávek. Rozhoduje o nich stejný soud, který vede dané insolvenční řízení.

Návrh NSS Ústavní soud zamítl, podle jeho výkladu odstavec slouží jako výjimka a zároveň nevylučuje souběžné použití zákona o soudech a soudcích, který obsahuje obecnou úpravu pro přerozdělování věcí podle předem daných pravidel. Zároveň připomněl, že k 1. červenci 2017 začala platit novela insolvenčního zákona, která mimo jiné dotyčný odstavec upravuje. Přerozdělování soudců novela konkrétně navázala na rozvrh práce.

Ústavní soud konkrétně posuzoval řízení NSS o kárném návrhu předsedkyně Krajského soudu v Ostravě proti soudci tamního soudu. Podle kárného návrhu se dotyčný soudce dopustil kárného provinění, když byl neodůvodněně nečinný v 54 věcech, z toho ve 40 incidenčních sporech. Tyto incidenční spory soudci přidělila k vyřízení předsedkyně soudu.

Soudce ke kárnému návrhu uvedl, že věci incidenčních sporů mu byly přiděleny mimo rozvrh práce, bez projednání se soudcovskou radou a bez předem daných pravidel. A že se necítí být zákonným soudcem.