Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Navržení Kinga jako velvyslance je dobrý signál pro vztahy USA s Českem, tvrdí Svoboda

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha - Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda řekl, že brzké obsazení místa amerického velvyslance v ČR by bylo dobrým signálem pro vzájemné vztahy Prahy a Washingtonu. Prezident USA Donald Trump na post nominoval podnikatele a dlouholetého člena Republikánské strany z Wisconsinu Stephena Kinga.

"Je to dobrý signál, protože americká administrativa prezidenta Trumpa je ještě velmi neobsazená. Je velmi dobře, že mezi obsazenými místy bude velvyslanec Spojených států v České republice," komentoval Svoboda zprávu, že mezi zveřejněnými kandidáty na velvyslanecká místa je také šéf české ambasády.

King je vnímán jako stoupenec tradičních republikánských hodnot ještě z období bývalého prezidenta Ronalda Reagana, které už léta obhajuje v řadách republikánů. Mluvčí českého prezidenta Jiří Ovčáček dnes ČTK řekl, že nominace potvrzuje zájem americké administrativy o vztahy se střední Evropou.

"Mohu poznamenat, že americký prezident Donald Trump dává nominací člověka blízkého Bílému domu a špičkám republikánské strany jasně najevo, že Česká republika je důležitým spojencem USA. Ukazuje se, že Donald Trump bude v rámci EU klást důraz na střední Evropu," sdělil.

Podle Svobody je výběr kandidáta motivován spíše snahou, aby nominace prošla hlasováním Senátu, který ji musí schválit. "Prezident Trump chce, aby u Senátu nenarazil, takže bere člověka, který má vazbu na politickou stranu - takto to čtu," uvedl.

Podle Svobody by bylo pro Českou republiku dobré, kdyby King měl blízkou vazbu na Bílý dům. Pro rozvoj vzájemných vztahů obou zemí totiž může být důležitější než jakékoliv propojení budoucího velvyslance s Českem. "Pokud bude vazba na Bílý dům přímá, tak to bude mít mnohem větší význam, než kdyby se tu narodila jeho teta nebo babička. Marná věc, Česká republika je jen jedna ze všech zemí světa, která má v USA velvyslance. Váha českého velvyslance se tak měří vahou České republiky," míní bývalý šéf české diplomacie.

Témata:  Cyril Svoboda Velvyslanectví USA Jiří Ovčáček Česká republika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy