reklama

„Povolební situace a jednání probíhají v souladu s Ústavou. Žádný problém v tom nevidím,“ uvedl Svoboda pro Český rozhlas Radiožurnál. Každý politik si dnes podle něj vykládá Ústavu tak, aby to vyhovovalo jeho zájmům.

A prezident Miloš Zeman má například pravdu v tom, že jmenovaná vláda má do 30 dnů předstoupit před Poslaneckou sněmovnu a požádat o vyslovení důvěry. „Je plnohodnotná jako všechny ostatní vlády,“ vysvětluje. 

Popřel tak slova předsedy hnutí Starostové a nezávislí Petra Gazdíka, který na twitteru uvedl: „Tato vláda Babiše a Zemana je nelegitimní, nikoliv neplnohodnotná, to jsou odlišné pojmy. Prioritou vlády bez důvěry sněmovny je získání důvěry, jak je to běžné v ostatních západních demokraciích. Bez důvěry vládnout nesmí.“

Svoboda také mluvil o změnách Ústavy. Ty podle něj byly vynuceny vstupem do Evropské unie a Severoatlantické aliance. „Jediná změna, která nebyla vynucena, byla přímá volba prezidenta. A to byla chyba,“ myslí si.

V té souvislosti také dodává, že pravomoci prezidenta by se neměly přidávat, protože by ho naopak oslabily. „Bude-li prezident Zeman znovu zvolen, stane se úplně volným, může si udělat, co chce, protože nemá odpovědnost vůbec za nic,“ upozorňuje.

Někdejší předseda KDU-ČSL také nesouhlasí s návrhy na zrušení Senátu, není ani fanouškem referend na celostátní úrovni. „Když se hlasuje v referendu, tak nevíte, co je hlavní motiv toho, kdo hlasuje,“ varuje.