Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvóty bychom měli jakožto právní stát ctít, myslí si exministr zahraničí Svoboda

Uprchlíci na německém nádraží
Uprchlíci na německém nádraží
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) nesouhlasí se slovy českého prezidenta Miloše Zemana o tom, že Evropská unie porušuje státní suverenitu naší země. Podle Svobody se o unijních kvótách rozhodlo demokraticky a my jakožto právní stát bychom toto rozhodnutí měli ctít.

Někdejší ministr zahraničních věcích Česka Cyril Svoboda (KDU-ČSL) odmítá slova českého prezidenta Miloše Zemana, které pronesl na Žofínském fóru. Zeman mluvil o tom, že česká suverenita byla narušena rozhodnutím rady EU o realokaci migrantů, kteří už jsou v Evropě. 

"To není pravda. Rozhodnutí o „kvótách“ bylo přijato podle článku 78 Smlouvy a fungování Evropské unie. Text článku zní: „Ocitnou-li se jeden nebo více členských států ve stavu nouze v důsledku náhlého přílivu státních příslušníků třetích zemí, může Rada na návrh Komise přijmout ve prospěch dotyčných členských států dočasná opatření. Rada rozhoduje po konzultaci s Evropským parlamentem," píše Svoboda na svém blogu. 

Itálie a Řecko tak podle Svobody pouze využily procesu, který následně proběhl přesně podle unijních pravidel k řešení uprchlického problému na jejich území.

"Celá Unie, až na státy V4, rozhodnutí Rady EU akceptuje, jako i jiná řádně přijatá rozhodnutí. To přece neznamená, že by Italové, Řekové, Francouzi nebo kdokoliv jiný vítali vlnu migrace do Evropy," myslí si. 

Svoboda zdůrazňuje, že ačkoliv s rozhodnutím souhlasit nemusíme, měli bychom jakožto země ctít právo a principy právního státu. "Nemůžeme říct, že rozhodnutím Rady EU je narušena naše suverenita. Nikdo nám nenutí konkrétní osoby. Nikdo nám nebrání prověřit si každého migranta z hlediska bezpečnosti. Nikdo nebrání hledání jiného trvalého řešení problému," dodává. 

"A konečně. Copak zbývajících 24 členských států považují společné rozhodnutí za narušení své suverenity?" táže se. 

Cyril Svoboda v minulosti působil jako předseda KDU-ČSL, krátce i jako ministr vnitra a ministr pro místní rozvoj. V současnosti vede jím založenou Diplomatickou Akademii v Praze.

Témata:  Cyril Svoboda KDU-ČSL EU uprchlíci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:56

Speed Marathon: Policie za pátek eviduje tisíce přestupků

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy