Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podmínky pobytu cizinců v Česku se zpřísní, Zeman novelu podepsal

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes podepsal novelu, která omezí ekonomickou migraci a zpřísní podmínky pobytu cizinců v Česku. O prezidentově podpisu dnes ČTK informoval jeho mluvčí Jiří Ovčáček. 

Senát se změnou zákona nesouhlasil, proti byli také ochránci lidských práv, kterým vadilo mimo jiné zrušení dozoru státních zástupců nad zadržovacími zařízení pro migranty, který navrhla vláda. Novelu také kritizují organizace, které pracují s migranty, novela podle nich představuje posun k represivnímu vnímání legální migrace. Některá opatření asi senátoři napadnou u Ústavního soudu.

Podle kritiků jsou opatření v rozporu s mezinárodními závazky Česka a také s ústavním pořádkem. Senátor Václav Láska (za Zelené) jako příklad uvedl odejmutí práva na soudní přezkum, kterým je podle něj zrušení povinnosti soudů ukončit řízení o propuštění cizince v případě, že je propuštěn před dokončením soudního líčení. Opatření sice podle senátora ulehčí soudům, ale také znemožní cizinci žádat odškodnění.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) všechny výtky odmítá. Uvedl, že podle jeho úřadu jsou změny v pořádku a zmínil potřebu zajistit bezpečnost a řídit migraci. Poznamenal, že zpřísnění pocítí jen cizinci, kteří by se v Česku nechovali v souladu s právními předpisy.

Novela má po vzoru azylového zákona umožnit zastavení řízení o povolení pobytu, pokud by se cizinec bez vážného důvodu k řízení nedostavil, lhal by, předkládal padělané doklady. Na řízení má mít vliv také cizincovo odsouzení pro úmyslný trestný čin. Podnětem byly nedávné problémy se zahraničními pracovníky v některých českých průmyslových zónách.

Omezit nežádoucí ekonomickou migraci má novela postihem takzvaného skrytého agenturního zaměstnávání bez povolení úřadu práce. Zavádí také kategorii nespolehlivého zaměstnavatele v případě jeho zadlužení, neplacení pojistného za zaměstnance nebo nelegálního zaměstnávání. Taková firma by cizince nemohla zaměstnávat. Proti tomu bouřily zaměstnavatelské svazy v čele s Hospodářskou komorou.

Novela zákona počítá také s tím, že pracující cizinci budou moci zůstat v Česku až půl roku bez toho, aby museli po třech měsících žádat o prodloužení víz. Podnikající cizinci by mohli zůstat až dva roky, pokud by se jejich aktivity týkaly významné investice. Změna zákona je nutná kvůli směrnicím EU, které byly schváleny před třemi lety.

Témata:  cizinci Miloš Zeman Senát Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy