Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

BMW chce v ČR zřídit testovací centrum na samořiditelná auta, říká Pilný

Ivan Pilný
Ivan Pilný
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Automobilka BMW chce v Česku vybudovat testovací centrum, jde o investici za miliardy korun. Na okruhu v Ústeckém nebo Karlovarském kraji by se měly zkoušet samořiditelné vozy.

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) na dotaz ohledně další politiky přidělování investičních pobídek uvedl jako vzor dohodu s americkou GE Aviation, která v Česku chystá velké vývojové centrum pro letecké motory a bude je tu i vyrábět, píše Mladá fronta dnes. "Podobná dohoda je s BMW, které tu chce udělat testovací středisko na nové automobily. Nejde tedy o montovny," cituje deník ministra. CzechInvest ani BMW informaci nechtěly komentovat.

Plán BMW může souviset s dříve oznámeným záměrem ministerstva dopravy postavit v Česku testovací okruh pro samořiditelné vozy a jejich provoz zkoušet i v reálném provozu na dálnici D2 mezi Brnem a Bratislavou. Příští rok chce ministerstvo zadat studii proveditelnosti na zkušební polygon, a pak rozhodnout, zda a kde ho postavit.

"Zájem o testování autonomních vozidel ve městě dosud projevila města Ústí nad Labem a Mladá Boleslav," řekl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Automobilka BMW už dříve oznámila velké investice do nových technologií v řádu miliard eur. Pro Česko hraje nejen dobrá zkušenost investorů, ale i geografická blízkost k závodům v Mnichově a především v Lipsku.

Na technologii pro autonomní řízení pracuje v Česku pražské výzkumné a vývojové centrum francouzské společnosti Valeo.

Témata:  BMW auto Ivan Pilný

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy