Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku žilo v červnu 523 stoletých a starších lidí, statistice dominují ženy

Důchodci
Důchodci
Foto: Pixabay

Praha - Z údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) vyplývá, že v červnu 2017 pobíralo důchod 468 žen a 55 mužů, kterým bylo sto a více let. Nejvíce jich žilo v Praze (93) a v Jihomoravském kraji (78), nejméně v kraji Karlovarském (12).

Nejstarší senior žije v Praze. Je to žena ročníku narození 1910. O pouhé čtyři dny mladší důchodkyně žije v Jihomoravském kraji. Nejstarší důchodce - muž se narodil v roce 1912 a žije v Královéhradeckém kraji, informuje cssz.cz.

U příležitosti stých narozenin se seniorům zvyšuje důchod o 2 000 Kč měsíčně. Toto zvýšení provádí ČSSZ automaticky, bez žádosti. Rozhodnutí o zvýšení důchodu společně s gratulací ministryně práce Michaely Marksové předávají stoletým jubilantům osobně zástupci místně příslušné okresní správy sociálního zabezpečení.

Počet stoletých lidí v posledních letech klesá, meziročně jich v červnu žilo o 60 méně. Velmi vysokého věku se totiž dožívají slabé ročníky, které přišly na svět za první světové války. Tehdy narozených dětí výrazně ubylo. Zatímco před rokem 1910 se podle údajů Českého statistického úřadu v českých zemích rodilo přes 300.000 dětí ročně, ve válečných letech to nebyla ani polovina.

Nejvíc lidí, kteří mají za sebou své sté narozeniny, bydlí v Praze. Žije jich tam 93. Celkem 78 dlouhověkých žije pak v Jihomoravském kraji, nejméně jich je v Karlovarském kraji, a to 12. "Z celkového počtu 523 sto a víceletých důchodců je nejvyšší podíl stoletých (189), stosedmiletí jsou čtyři," uvedla Renáta Provazníková z ČSSZ.

Témata:  důchody Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) senioři

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy