Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volyňští Češi si připomínají 70 let od návratu do vlasti

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Žatec (Lounsko) - Volyňští Češi slaví 70 let od návratu do vlasti. Krajané pořádají setkání, výpravy na Ukrajinu. Sdružení Čechů z Volyně se snaží pomáhat také novodobým repatriantům.

Na žatecké nádraží přijel 8. února 1947 transport, který přivezl zhruba 10.000 rodin, tedy na 33.000 lidí. Domov našli příchozí v místech, která opustili sudetští Němci. "Pamětní deska je takovým připomenutím celé dlouhé historie, kterou uchovávají potomci Čechů z Volyně," řekla ČTK předsedkyně sdružení Dagmar Martínková.

Přestože navrátilcům kladl tehdejší režim různé překážky, podařilo se udržet společenský a kulturní život i některé tradice. "Teď už žije třetí generace potomků, pouto ke kořenům je poměrně silné, což je v komunitě velmi cítit, pořád je ohromný zájem o výpravy na Volyň, dokonce nyní roste," uvedla Martínková.

Volyňští Češi se snaží komunikovat i se současnými repatrianty. "To jsou potomci Čechů z Ukrajiny, nikoliv jen potomci přímo Čechů z Volyně," upozornila Martínková. Program funguje od roku 2015 a od jeho začátku přesídlilo do ČR více než 600 krajanů z Ukrajiny.

Současný program není teritoriálně omezen a je otevřen všem krajanům, kteří splní podmínky. "V krajanských komunitách je o program značný zájem. Zejména u krajanů z Ukrajiny je procento uchazečů, kteří nesplní podmínky pro zařazení do programu, minimální," uvedla Pěknicová.

Témata:  Volynští Češi Česká republika Ukrajina

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy