Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisícovka za jednoho zastřeleného divočáka? Myslivci na Moravě si mohou přivydělat

Bělobrádek, Chládek a Jurečka
Bělobrádek, Chládek a Jurečka
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha/Zlín - Myslivci dostanou 1000 korun za každé zastřelené divoké prase, ale jen v oblasti intenzivního lovu na Moravě. Myslivci mohou v celé republice používat dříve zakázané metody lovu prasat.

"Pro oblast, která je ohraničená Brnem, dálnicí D1 po Bohumín, státní hranicí Polska, Slovenska a zase zpátky dálnicí D2 od Lanžhotu po Brno, tak v této oblasti kromě zamořeného území Zlínského okresu je zástřelné 1000 korun bez ohledu na věk a pohlaví černé zvěře," řekl dnes na bilanční tiskové konferenci ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Počet pozitivně testovaných divočáků na africký mor prasat se na Zlínsku zvýšil již na 51 kusů. Všechny nově potvrzené případy jsou na území katastrů, kde již přítomnost nákazy byla dříve potvrzena. Naopak u divočáků testovaných mimo toto území se nemoc neprokázala.

Myslivci mohou lovit na místech, kde se sklízí zemědělské plodiny. Mohou také používat zařízení pro noční vidění nebo umělé zdroje osvětlení. Zemědělci musí hlásit v tzv. oblasti intenzivního lovu, tedy v části Moravy, sklízení plodin myslivcům den před samotným žetím. Za neinformování hrozí až dvoumilionová pokuta u právnických nebo podnikajících osob, u fyzických osob 50.000 korun.

Africký mor prasat se v Česku objevil poprvé, přenášejí jej volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečný.

Témata:  Marian Jurečka myslivci divočáci zvířata

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy