Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit dopadne na Čechy, přijdou o velkou část dotací

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Praha - Pokud by Česko přišlo po roce 2020 pouze o čtvrtinu evropských dotací ze současného programového období, byl by to podle náměstkyně Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Olgy Letáčkové úspěch. Důvodem snížení dotací je podle ní brexit.

"Evropský rozpočet pro příští období je zatím velká neznámá. Jediné, co víme, je to, že bude menší. Protože odejde Velká Británie jako čistý plátce. V tuto chvíli jsou takové odhady, že politika soudržnosti by tím mohla ztratit 25 až 30 procent," sdělila Letáčková.

V programovém období 2014 až 2020 může Česko čerpat 24 miliard eur, tedy zhruba 625 miliard korun.

Podle Letáčkové jsou v Bruselu tlaky na to, aby se změnila metodika výpočtu pro přidělování dotací jednotlivým zemím. "Protože se české ekonomice daří, bylo by to pro nás nevýhodné. Pokud přijdeme o čtvrtinu dotací, byl by to úspěch," doplnila.

Diskuse se podle ní vedou také nad tím, jak dlouhé by následující programové období mělo být. Česko bude podporovat současný sedmiletý cyklus, období by tedy trvalo od roku 2021 do roku 2027. "Ale objevují se i jiné návrhy. Velký tlak je na to, aby byl pětiletý a sladil se s cyklem evropských voleb," uvedla dále Letáčková.

Volby do Evropského parlamentu v roce 2019 podle ní mají i další význam, Evropská komise by měla uzavřít debaty o finančním rámci na příští volební období do jejich termínu. "Poté se změní jak parlament, tak komise, a všechno může být jinak," dodala Letáčková.

Témata:  Brexit eurofondy dotace

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.