Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo průmyslu mělo v účtech chyby za desítky miliard, odhalil NKÚ

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) prověřil údaje závěrečného účtu kapitoly státního rozpočtu Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) za rok 2015, vedení účetnictví a sestavení účetní závěrky. Zaměřil se také na údaje, které MPO předkládalo pro hodnocení plnění státního rozpočtu. Z nich se následně sestavuje finanční výkaz.

Závěrečný účet kapitoly státního rozpočtu obsahuje právními předpisy stanovené informace o rozpočtovém hospodaření za uplynulý rozpočtový rok. V souladu se zákonem o rozpočtových pravidlech jej každoročně projednává Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky a následně je zveřejněn. Kontroloři zjistili, že některé části závěrečného účtu nebyly úplné.

"MPO například neuvedlo hodnocení hospodárnosti, efektivnosti a účelnosti výdajů na úrovni kapitoly tak, jak to stanovuje právní předpis. Některé informace v závěrečném účtu neodpovídaly údajům ve finančních výkazech nebo v účetní závěrce za rok 2015, jiné uvedlo ministerstvo nesprávně," informuje nku.cz.

Podle kontrolorů nevedlo MPO správné a úplné účetnictví. V účetní závěrce za rok 2015 zjistili kontroloři nesprávnosti za více než 25 miliard korun. Uživatelé účetní závěrky tak v řadě případů dostávají jinou informaci, než jakou by získali při zobrazení skutečnosti v souladu s účetními předpisy. Účetní závěrka přitom musí být podle zákona o účetnictví sestavena tak, aby na jejím základě mohl její uživatel dělat ekonomická rozhodnutí.

MPO podalo ve své účetní závěrce nesprávné informace zejména o oblasti transferů. Například u poskytnutých peněžních prostředků s povinností finančního vypořádání ministerstvo nárok státu na toto vypořádání nevykázalo. Naopak nároky za EU byly v účetní závěrce významně nadhodnoceny, protože je MPO vykázalo současně na podrozvahových účtech i v rozvaze. Kontroloři také zjistili, že příspěvky na provoz poskytnuté příspěvkovým organizacím vykázalo MPO jako náklady ze své vlastní činnosti, a ne jako poskytnuté transfery.

MPO chybovalo ve všech částech účetní závěrky, tedy v rozvaze, ve výkazu zisku a ztráty, v přehledu o peněžních tocích, v přehledu o změnách vlastního kapitálu a také v příloze. Nesprávnosti proto měly na účetní závěrku rozsáhlý dopad. Podle NKÚ účetní závěrka MPO za rok 2015 nepodává věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví.

Při kontrole údajů předkládaných pro hodnocení plnění státního rozpočtu kontroloři zjistili nesprávnosti za 15,7 miliardy korun. Nejvýznamnější spočívala v chybném zatřídění dotací poskytnutých na obnovitelné zdroje energie. MPO je vykázalo jako výdaje na vlastní činnost ministerstva. Takto vykázaný číselný údaj tak podává jinou informaci, než jaká je zveřejněna v závěrečném účtu kapitoly. Nelze z něj zjistit, že jde o jeden z nástrojů řízení energetické politiky státu. Číselné údaje v této oblasti, která souvisí mimo jiné i s veřejnou podporou, jsou tak zatíženy uvedenou chybou.

Kontrola dále upozornila například na to, že s peněžními prostředky „Programu energetických úspor“ ve výši téměř stovky milionů korun hospodařilo MPO mimo rozpočet. O těchto peněžních prostředcích ministerstvo neúčtovalo, nepoužívalo je prostřednictvím rozpočtu a nakládalo s nimi bez zákonného zmocnění jen na základě smlouvy uzavřené s bankou. Kontrola nakládání s těmito prostředky tak ze strany MPO neprobíhala podle platných právních předpisů. Podle smlouvy ji totiž měl provádět tzv. dozorčí výbor, ve kterém byl jeden zástupce MPO a dva zástupci banky, z nichž jeden byl předsedou tohoto výboru.

Podle ministerstva zmíněná údajná pochybení vyplývají z rozporu mezi účetními postupy NKÚ a metodickým výkladem ministerstva financí, kterým se řídí MPO. "Výstupy této kontrolní akce nepovažujeme za relevantní. Trvám na tom, že MPO vedlo své účetnictví správně a úplně a ve své účetní závěrce podávalo správné informace," sdělil ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD).

Ze zmíněných pochybení za 25 miliard připadá podle MPO 15 miliard na rozdílný výklad účetní legislativy. "S ministerstvem financí jsme opakovaně konzultovali spornou problematiku před i v průběhu kontroly. Na výsledky těchto konzultací jsme NKÚ upozornili," uvedl Havlíček. Podle něj MPO podalo proti výsledkům prověrky ve čtyřech případech námitky, které ale NKÚ zamítl. "Kolegium NKÚ ve zdůvodnění zamítnutí námitky uvádí, že názor ministerstva financí nelze pokládat za právně závazný," doplnil. Vládní usnesení podle Havlíčka zavazují MPO, aby se řídilo výkladem ministerstva financí.

Témata:  NKÚ (Nejvyšší kontrolní úřad) Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky ekonomika firmy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:46

Cameron poukázal na to, kudy Rusko obchází sankce

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy