Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Finance na zamítnutý kariérní řád zřejmě zůstanou v rozpočtu rezortu školství

ministerstvo školství
ministerstvo školství
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – Peníze, které byly původně určeny na  kariérní řád učitelů zůstanou zřejmě součástí rozpočtu školství na příští rok. Vláda totiž řád zamítla.

Ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD) by chtěl 7,7 miliardy použít na zavedení některých prvků kariérního řádu, který Parlament neschválil. Řekl to dnes novinářům po společném jednání o rozpočtu s ministrem financí Ivanem Pilným (ANO). O konkrétních sumách peněz dnes nemluvili. Podle dosavadního návrhu mělo ministerstvo školství na příští rok dostat zhruba 160 miliard Kč. Resort chtěl původně 172 miliard Kč, letos hospodaří se zhruba 148 miliardami Kč.

Ministr školství věří, že se nakonec podaří zvýšit i rozpočet vysokých škol. Jeho předchůdkyně Kateřina Valachová (ČSSD) pro vysoké školy navrhovala na příští rok navýšení z 21 miliard na 27 miliard Kč. O 4,5 miliardy Kč měla narůst částka na mzdy vysokoškolských pedagogů, peníze pro investice a doktorandy. Návrh ministerstva financí pro ně ale zatím počítá se sto miliony korun navíc. Zástupci vysokých škol a odbory trvají na navýšení, jsou prý připraveni v září a říjnu k nátlakovým akcím.

Štech dnes řekl, že požadavek na navýšení zhruba o pět miliard korun pro vysoké školy zdědil po své předchůdkyni. Chce zajistit růst, který by vedl především k diferenciaci kvality vysokých škol a jejich výkonové složky. Pilný je ochoten o těchto požadavcích dál jednat.

„Já snad jedinou položku, o které mám silné pochybnosti je zvyšování platů doktorandů. Tam si myslím, že to je věc především vysokých škol," řekl Pilný. Doktorandi podle něj nežijí jen ze stipendií, ale vykonávají na školách i řadu činností, ze kterých univerzity nic nemají. Podle něj by proto vysoké školy měly hledat spíše nějakou strategii, jak toto změnit, než žádat o navýšení ze státního rozpočtu.

Štěch by proto peníze z kariérního řádu chtěl použít hlavně na financování regionálního školství. „Budeme se snažit, aby byly adresovány i na prvky kariérního systému, které je možné zajistit vyhláškami a nařízeními," řekl.

Pilný dodal, že školství pro něj je stále prioritou, i když zatím se Štechem nedospěli ke shodě na konkrétních číslech. "Je tam 1,7 miliardy, který byl původně určený na kariérní řád učitelů, který nebyl schválen, a tyto prostředky zůstávají ministerstvu školství," řekl Pilný. Štech se podle něj bude muset rozhodnout, zda bude chtít peníze použít na regionální školství, na platy nebo na vysoké školy.

Témata:  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky učitelé

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy