Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Horáček okomentoval Drahošovu údajnou spolupráci s StB. A Čechům poslal jasný vzkaz

Skladatel a textař Michal Horáček
Skladatel a textař Michal Horáček
Foto: michalhoracek.cz

Praha – V minulých dnech se objevilo podezření, že někdejší šéf Akademie věd ČR a prezidentský kandidát Jiří Drahoš spolupracoval s bývalou Státní bezpečností. Aby spekulace utlumil, na svou stránku vyvěsil fotografii svého lustračního osvědčení. Svého soupeře v prezidentské volbě se zastal také textař Michal Horáček, který apeluje na Čechy, aby taková obvinění nebrali vážně.

„Chci všechny ujistit, že se jedná jen o sprosté lži a považuji to za záměrnou provokaci. Proto jsem požádal své IT specialisty, aby se pokusili dohledat zdrojové IP adresy, které tyto lži rozšiřují, a právní zástupce, aby zvážili, zda celou věc předat policii k prošetření," uvádí se v Drahošově prohlášení na oficiálních stránkách jeho kandidatury. 

Svá slova doložil také lustračním osvědčením. Svého soupeře se zastal také Horáček. „Chci vás všechny poprosit: Neberte vážně obvinění, která se po internetu šíří na adresu pana Jiřího Drahoše. A už vůbec ne to, že se snad měl nějak zaplést s StB. Předložil pan Drahoš lustrační osvědčení? Ano. Je negativní? Ano. Splnil tedy svou morální povinnost (žádný zákon to prezidentským kandidátům neukládá). A tím je to pro všechny opravdu slušné lidi vyřízené,“ shrnul tuto kauzu na facebooku Horáček.

Drahoš se podle něj na vlastní kůži seznámil s tím, co on sám prožívá už rok. „Dozvídám se, že jsem prý byl vekslák. Nebyl, ani minutu. Prý jsem spolupracoval s StB. Nespolupracoval, doložitelný opak je pravdou (na mém webu sami můžete zjistit, že a jak jsem tu spolupráci odmítl). A taky jsem, samozřejmě, předložil lustrační osvědčení. Rovněž negativní,“ připomněl textař.

Dodal také, že s prezidentskými kandidáty má v plánu diskutovat o podstatných a skutečných záležitostech. „Proto plně podpořím všechny ráznější kroky včetně trestních oznámení, které pan Drahoš v legitimní obraně proti lži a zlovolné manipulaci případně podnikne,“ slíbil.

„Týká se to všech prezidentských kandidátů, protože taková kandidatura by měla mít i symbolickou hodnotu. Pojmenovává a hájí zájmy celého veřejného prostoru, a tak zasahuje i každého z nás. Mlčet se k tomu nedá, protože kdo mlčí, souhlasí. A já nesouhlasím. Znovu tedy prosím: ve vlastním zájmu odmítněme to zlo jasně a hlasitě,“ dodal Horáček.

Sám Drahoš přiznává, že se mu po zveřejnění zpráv o údajné spolupráci s StB dostalo velké podpory. „Poté, co jsem zveřejnil, že o mně začaly kolovat lživé a pomlouvačné maily, se objevilo neuvěřitelné množství vašich reakcí. Vyjadřujete mi podporu, a to nejen tady, na Facebooku a na internetu vůbec, ale i při osobních setkáních jako například včera v podvečer v Luhačovicích. Obrovské díky vám všem, kteří mě svojí důvěrou nabíjíte pozitivní energií a zároveň mi vracíte víru v obyčejnou lidskou slušnost,“ ocenil přístup Čechů Drahoš.

Témata:  Jiří Drahoš Michal Horáček prezident ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy