Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeči se bouří proti EET. Petici za její zrušení podepsalo 20 tisíc lidí, Senát ji musí projednat

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Senát už se návrhem na zrušení elektronické evidence tržeb (EET) zabýval loni v prosinci a nyní ho to čeká znovu. Pod peticí je zhruba 20.000 podpisů.

Na dnešním veřejném slyšení v Senátu k této petici to řekl její iniciátor a majitel Bezejmenné čajovny v Šáhlavicích na Plzeňsku Ivo Hucl. Mezi 20.000 podpisy je podle něj 14 podpisů senátorů, 24 starostů, živnostníků, ale i řemeslníků, hospodských nebo daňových poradců a hodně podpisů připojily i rockové kapely. Petici obdržel Senát loni v prosinci, kdy pod ní bylo 11.500 podpisů. Peticemi, které mají více než 10.000 podpisů, se Senát musí zabývat na své schůzi.

Senát už se návrhem na zrušení EET zabýval loni v prosinci. Senátní většina tehdy zamítla návrh skupiny senátorů z ODS a STAN a Ivo Valenty (za Soukromníky), kteří chtěli EET zrušit. Proti jejich návrhu se tehdy postavili především senátoři ČSSD, ANO a část lidovců.

Hucl na dnešním veřejném slyšení EET zkritizoval, uvedl například že sleva na dani 5000 korun na zavedení evidence je nedostačující, protože náklady jsou mnohonásobně vyšší. Snížení daně z přidané hodnoty podle něj pomohlo jen velkým firmám, ale malým provozovnám nikoli. Zákon byl špatně připraven a již první vlny přinesly jen zmatek a nejistotu, zákon si plete tržby a a příjmy, s problémy se potýkají e-shopy i stánkaři na trzích, popsal Hucl.

"Naši podnikatelé se se zavedením EET vyrovnali úspěšně," nesouhlasila náměstkyně ministra financí Alena Schillerová. Systém už podle jejích informací zaznamenal kolem dvou miliard tržeb v celkovém objemu řádově stovek miliard korun. Ocenila, že zákon je jednoduchý a krátký. Je podle ní možné debatovat o tom, jestli existuje prostor některé věci upravit, zdůraznila však, že jde o účinný nástroj a správnou cestu.

Ředitel sekce metodiky a výkonu daní Generálního finančního ředitelství Jiří Fojtík řekl, že apeluje na své lidi, aby se při kontrolách chovali rozumně a při prvním prohřešku ukládali sankce, které odpovídají samotnému přestupku. Finanční správa už uskutečnila 48.000 kontrol a zjistila kolem 16 procent pochybení. Podle něj to svědčí o tom, že většina podnikatelů si s evidencí tržeb uměla poradit.

Bývalý náměstek ministra financí Ladislav Minčič, který vystupoval za Hospodářskou komoru ČR, prohlásil, že o nějaké podobě fiskalizace tržeb se na úřadu uvažovalo dlouhá desetiletí, a to i v době vlády premiéra Petra Nečase (ODS), kdy byl ministrem financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Opatření však nevstoupilo v život, protože se úředníci snažili v maximální míře vypořádat s námitkami a principy, které musí správa věcí veřejných zohledňovat a brát na vědomí, popsal Minčič.

Kritiku si zákon vysloužil od předsedy Asociace podnikatelů a manažerů Radomila Bábka. "Je to paskvil, je bezohledný, což si nesmí zákony dovolit a je zjevně nepotřebný," pronesl. 

Evidenci tržeb ocenila naopak prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková. "Jsme přesvědčení, že tento zákon pomohl do jisté míry narovnat podnikatelské prostředí," uvedla.

Témata:  elektronická evidence tržeb Senát Parlamentu České republiky petice

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy