Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KDU-ČSL mění volební kampaň, kandidátky bude strana schvalovat v úterý

Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Lidovci chtějí i po odchodu hnutí STAN ze společných kandidátek volební listiny pro sněmovní volby schválit v původně plánovaném termínu 1. srpna.

Stejně jako Starostové a nezávislí i KDU-ČSL plánuje, že se od příštího týdne bude prezentovat jako samostatný volební hráč. "Nepodařila se koalice pro tyto volby, ale počítáme s tím, že dohoda o spolupráci o všech ostatních volbách, a třeba v budoucnu i těch sněmovních, bude dál platit," řekl místopředseda a volební manažer Marian Jurečka k úternímu rozhodnutí STAN.

Starostové nevyhověli žádosti lidovců, aby se hnutí místo koaliční spolupráce spokojilo s místy na kandidátkách KDU-ČSL.

Přál by si, aby lidovci jako samostatný volební subjekt ve volbách získali deseti procent. Kvůli obavám, že právě na tuto hranici koalice se STAN nedosáhne, lidovci Starostům minulý týden navrhli změnu spolupráce. Jako samostatným uchazečům o vstup do Sněmovny bude lidovcům i Starostům stačit pět procent.

Se skládáním kandidátek nebudou mít podle Jurečky lidovci problém. "KDU-ČSL má druhou nejsilnější členskou základnu a máme i mnoho lidí, kteří jsou mimo členskou základnu, kteří jsou ochotni kandidovat, a ty samozřejmě chceme pro kandidátky získat. Někteří už byli teď na společných kandidátkách, některé budeme chtít doplnit," uvedl.

Na samostatné kampani lidovci začali pracovat před několika dny. "Od úterý úplně naplno, takže teď doděláváme vizuál, který bude jen pro samostatnou kampaň KDU-ČSL. Ten by měl být hotov v nejbližších dnech a potom představen našim regionům," uvedl. 

Dosud lidovci do kampaně investovali několik milionů. "Počítáme, že si budeme brát úvěr okolo 30 milionů korun plus budou zdroje od drobných sponzorů, bavíme se o částce mezi 40 až 50 miliony korun," uvedl Jurečka.

Témata:  Marian Jurečka KDU-ČSL

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy