Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Návrh Zelených: Senioři by mohli odprodat státu byt, zvýšili by si tak důchod

Matěj Stropnický /SZ/
Matěj Stropnický /SZ/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Strana zelených ve svém volebním programu navrhuje, aby senioři dostali  možnost odprodat státu nebo obci svůj byt a místo kupní ceny dostávat vedle důchodu doživotní rentu. V bytě by mohli žít až do smrti.

Toto opatření by mohlo podle předsedy Zelených Matěje Stropnického pomoci seniorům zlepšit si finanční situaci i zvýšit dostupnost bydlení pro mladé lidi, kteří nemají na hypotéku nebo si ji nechtějí vzít. Zpětný odkup bytu by byl podle něj měl výhradně dobrovolný. „Senior by musel sám aktivně jít na úřad. Nikdo nebude nikoho obcházet a přemlouvat," řekl dnes novinářům.

Zájem seniorů o tuto možnost neodhadl, v zahraničí podle něho ale takzvané zpětné hypotéky fungují. Podle Stropnického existují senioři, kteří podle něho nemají „chuť ani důvod" odkázat svůj byt příbuzným. Výše měsíční renty by podle plánů závisela na ceně nemovitosti, která by se stanovila znaleckým posudkem. Senior by ji pobíral ve stejné výši bez ohledu na to, jak dlouho by ještě žil. Senioři by tak podle něj mohli mít důchod prakticky až o polovinu vyšší.

„Tento potenciální bytový fond je částečnou odpovědí na otázku, jak budeme budovat byty pro mladé," řekl šéf Zelených. Stát a obce by měly podle něho byty také stavět, i s využitím evropských peněz. Do budoucna by chtěli Zelení dosáhnout stavu, kdy bude dostatek nájemních bytů pro mladou generaci každého ročníku. Neexistovaly by pořadníky, na byt by byl nárok.

Z volebního programu dnes Zelení představili také změny v exekucích, konkrétně snížení maximální výše úroků z prodlení a odměn exekutorům, slučování exekucí, zavedení územní příslušnosti exekučních úřadů a jednorázové odpuštění úroků a poplatků z prodlení u pohledávek státu, krajů nebo obcí.

Témata:  Strana zelených Matěj Stropnický důchodci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy