Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi nejsou spokojeni se zaměstnáním? Změnit práci chce nejvíc lidí za posledních 12 let

Hledání zaměstnání, ilustrační fotografie
Hledání zaměstnání, ilustrační fotografie
Foto: Cliqjobs.com

Praha – Češi uvažují o změně práce více než za uplynulých 12 let. Podle nového průzkumu o odchodu ze současného místa uvažuje 19 procent Čechů, nepřemýšlí o tom 71 procent, což je nejméně od roku 2005. Zbylá desetina lidí neví, zda má o odchodu ze současného zaměstnání uvažovat či ne. 

Vyplývá to z červnového průzkumu, jehož výsledky dnes ČTK poskytlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). V průzkumu mezi 5. a 18. červnem bylo dotazováno 983 lidí ve věku od 15 let. Lidé se jen málo bojí ztráty práce. Se svým zaměstnáním jsou spokojeny tři pětiny lidí, mzda se ale zdá dostatečně vysoká jen třetině.

Například v červnu 2015 změnu práce zvažovalo 13 procent lidí, nepřemýšlelo o něm 83 procent. Dnes nyní o odchodu ze současného zaměstnání uvažují mladí lidé do 29 let, kterých je třetina.

Strach ze zprávy práce nyní má 13 procent lidí, víc než polovina to vidí jako nepravděpodobné. „Aktuální výsledek je dosud nejlepší za celou dobu sledování, tj. od roku 2004," uvedlo CVVM. Ztrátu zaměstnání nyní považuje za pravděpodobnou o 26 procentních bodů méně lidí než v roce 2005, kdy to bylo dosud nejvíc.

„Nízké obavy ekonomicky aktivních českých občanů korespondují také s postoji české veřejnosti k nezaměstnanosti, kterou za vysokou považují čeští občané mnohem méně často než v minulosti," doplnili autoři průzkumu.

Z 58 procent lidí spokojených v zaměstnání je jich zhruba čtvrtina velmi spokojena. Aktuální podíl spokojených je srovnatelný s lety 2014 i 2015, ale mírně horší než v roce 2013, kdy takových lidí bylo 66 procent, uvedlo CVVM. „Podíl nespokojených zůstává v ekonomicky aktivní populaci dlouhodobě poměrně nízký a v žádném ze šetření nepřesáhl úroveň jedné desetiny," dodalo CVVM. Vztahy na pracovišti hodnotili kladně tři ze čtyř lidí.

Téměř dvě třetiny oslovených ale zároveň svůj plat považují za menší, než by si zasloužily. Spokojeno s ohodnocením své práce je 34 procent, jedno procento se považuje za příjmově nadhodnocené. „V delším časovém horizontu pak vidíme od roku 2013 pozvolně vzrůstající nespokojenost s platovým ohodnocením vlastní práce a naopak pokles těch, kteří se cítí být zaplaceni přibližně tolik, jak si zaslouží," dodalo CVVM.

Témata:  práce zaměstnání zaměstnanci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy