Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V dětmarovické elektrárně vypukl požár, na místě jsou zranění

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Dětmarovice (Karvinsko) - Požár v Elektrárně Dětmarovice na Karvinsku, kde dopoledne začala hořela vnitřní vestavba rekonstruovaného absorbéru, budou hasiči zřejmě likvidovat ještě několik desítek hodin. Kolem 16:00 to řekl ředitel moravskoslezských hasičů Vladimír Vlček.

"Pořád to uhašené není, budeme hasit a zatím to pořád vypadá spíš na desítky hodin než na jednotlivé hodiny. Vůbec jsme se v tuto chvíli nedostali ani dovnitř, nedá se to, protože jsou tam tlakové lahve, které bouchají. Je tam pořád vysoká teplota, část té konstrukce byla destruována," uvedl Vlček.

Marie Pásková, oblastní mluvčí společnosti ČEZ, která je provozovatelem elektrárny, uvedla, že příčina požáru se stále zjišťuje. Škodu bude možné vyčíslit nejdříve příští týden. Stane se tak poté, kdy si místo budou moci prohlédnout technici, kteří vyhodnotí rozsah poškození způsobeného ohněm a určí výši škody. Absorbér je zařízení, které slouží ke snižování emisí síry.

Elektrárna bude muset být odstavena, ale k zásobování odběratelů budou použity náhradní zdroje. Elektrárna dodává teplo do Bohumína a Orlové na Karvinsku. O události byla informována Česká inspekce životního prostředí.

Podle Vlčka byl požár nahlášen po 10:30. Nejdříve na místo vyjížděli závodní hasiči, kteří ihned po příjezdu na místo žádali posily. Zásah Vlček označil za velmi náročný. Podle něj bylo sedm ošetřených lidí, čtyři lidé, kteří se nadýchali zplodin hoření, skončili v nemocnici.

Tepelná elektrárna Dětmarovice zahájila provoz 31. května 1975. S výkonem 800 megawattů je nejvýkonnější elektrárnou spalující černé uhlí v Česku.

Výstavba elektrárny začala v roce 1971 a spouštění čtyř bloků trvalo postupně od května 1975 do listopadu 1976. Zpočátku spalovala elektrárna pouze černé uhlí z místních zdrojů, po roce 2000 se začalo ke spalování v menším množství používat také hnědé uhlí ze severozápadních Čech.

Témata:  elektrárny hasiči

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy