Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Firma PKN Orlen by mohla v Polsku vést stavbu atomové elektrárny

reaktor
reaktor
Foto: www.skoda-js.cz

Varšava - Největší polská rafinerská společnost PKN Orlen by mohla převzít vedoucí úlohu v plánu na výstavbu první jaderné elektrárny v Polsku. S odvoláním na své zdroje to dnes uvedla agentura Reuters. Společnost PGE, nad kterou má kontrolu stát, totiž o tuto roli zájem nemá a chce se místo toho soustředit na větrnou energii. Společnost PKN je vlastníkem českého Unipetrolu.

Největší polská elektrárenská společnost PGE se podle zdrojů Reuters vedoucí úlohy v plánu na jadernou elektrárnu vzdala, protože se chce zaměřit na výstavbu nové větrné farmy v Baltském moři. Oba projekty jsou součástí reformy energetické politiky Polska, které je nyní při výrobě elektřiny silně závislé na uhlí.

Podle jednoho ze zdrojů by PGE nebyla schopna financovat oba projekty a kvůli levnějším technologiím se přiklonila k výrobě elektřiny pomocí větru. Dál by ale prý mohla hrát menší roli v projektu jaderné elektrárny, který ještě musí být schválen vládou. "PGE si nemůže dovolit obojí - vítr i jádro," uvedl zdroj.

Společnost PKN na dotaz ohledně možného převzetí projektu jaderné elektrárny uvedla, že "analyzuje řadu různých projektů, které by mohly být součástí plánů dlouhodobého rozvoje skupiny".

Polský ministr energetiky Krzysztof Tchórzewski koncem ledna uvedl, že Polsko ještě letos rozhodne, zda postaví svou první jadernou elektrárnu, aby snížilo emise znečišťující ovzduší a v dlouhodobé perspektivě snížilo závislost na uhlí.

Na začátku 90. let Polsko zastavilo výstavbu jaderné elektrárny v Žarnowci a celou investici včetně čtyř zaplacených reaktorů dodaných z plzeňské Škody odepsalo. Projekt nové jaderné elektrárny byl představen poprvé v roce 2009, nabral ale zpoždění kvůli klesajícím cenám elektřiny a jadernému neštěstí v japonské Fukušimě v roce 2011, které mělo dopad na podporu veřejnosti.

Témata:  výzkumný reaktor elektrárny

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy