Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká diplomacie: V Egyptě nikdo nepochybil

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Jak je možné, že se stav Češky po týdnu tak rapidně zhoršil? Jak už bylo řečeno, ministerstvo zahraničí je přesvědčeno, že egyptští lékaři nijak nepochybili. Reportéři TV Prima se tak pokusili zjistit, zda nemohl udělat chybu někdo jiný.

14. července, krátce po útoku v Hurghádě se dozvídáme, že mezi napadenými je i Češka. První zprávy jsou pozitivní, není v ohrožení života, má jen bodnou ránu na noze a zádech. Tak informuje egyptská strana. 

Tel. Ambasáda: Po prvním vyšetření lékař řekl, že má sice několik bodných ran, ale že by neměly být vážné a že by snad mohla být relativně brzy propuštěna. 

Druhý den se Češka dává dohromady, cítí se lépe. Dostává léky na zředění krve, kolem ran se jí tvoří krevní sraženiny, právě proto musí zůstat v nemocnici. Celý týden pak nepřichází žádné zprávy, vše vypadá v pořádku. Matka šestatřicetileté Lenky se dokonce vrací zpět s tím, že dcera ji bude brzy následovat. V pondělí ale ministerstvo zahraničí oznamuje, že stav Češky se rapidně zhoršil a tak vysílá do Egypta české lékaře. Téměř 10 dní po útoku. 

Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničních věcí: Pracovník pojišťovny byl ten, co se na nás hypoteticky mohl obrátit a říci, že je třeba něco dělat, že pojišťovna má pocit, že něco nehraje, nebo že ta léčba není dostatečná. Od něho jsme žádnou takovou zprávu neměli a tu zprávu jsme měli pouze od konzulárního pracovníka. 

Jenže jak zjišťujeme, pracovník pojišťovny, v tomto případě pojišťovny AXA, na místě vůbec nebyl.

Tel. AXA: V návaznosti na zdravotní stav pacienta hospitalizovaného v zahraničí vysíláme přímo na místo českého lékaře, který dle potřeby koordinuje lékařskou péči. Teď jsem se vyjádřil pouze obecně, ne k tomu konkrétnímu případu.

Tel. Ambasáda: Já se domnívám, že člověk z pojišťovny nebyl na místě.

I pokud by ale pojišťovna prosila o zásah českou stranu a český tým tak dorazil na místo dřív, podle zákonů by stejně nemohli naši lékaři na místě nic dělat.

Štěpánka Čechová, mluvčí Ministerstva zdravotnictví: Naši lékaři a jejich úloha na místě byla vysloveně pozorovatelská.

Navíc, podle vedoucího lékaře z ČR, egyptští doktoři udělali vše, co mohli. Nikdo z nich prý nepochybil. Alespoň podle zdravotnické dokumentace, kterou měl český tým k ruce. Nela Friebová a Kristýna Vedralová Prima FTV.

Témata:  teroristické útoky v Egyptě Egypt Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy