reklama

Tržby Lesů ČR za vlastní výrobky a služby za prvních pět měsíců roku vzrostly o pět procent na 4,65 miliardy korun. Těžba dřeva stoupla o téměř dvě procenta na 3,13 milionu metru krychlových. Průběžné výsledky ČTK sdělil vedoucí odboru marketingu a komunikace LČR Ondřej Kopecký.

Firma minulý týden vyhlásila pětiletý tendr 2018+ na lesní práce a prodej dřeva od 1. ledna 2018. Odhadovaná hodnota zakázky je přes 2,8 miliardy korun, objem dřeva k těžbě je 5,1 milionu metrů krychlových. Dvěma zásadními novinkami v podmínkách tendrů je možnost podniku vyřadit ze soutěže nekvalitní firmu a zavedení stropu objemu zakázky pro jednu firmu či vlastnickou skupinu.

Lesy ČR loni vykázaly pokles čistého zisku na 4,16 miliardy korun z předloňských 5,4 miliardy korun. Podnik přičetl pokles zisku vyšší těžbě kalamitního dřeva z kůrovcových, větrných a jiných kalamit, které se na trhu prodávalo za výrazně nižší ceny. Dalším důvodem byla změna stavu rezerv.

Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi, většinu prací v lesích i prodej dřeva zadávají soukromým firmám prostřednictvím každoročních pětiletých tendrů zhruba pro pětinu území.