Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NKÚ zjistil nedostatky při zadávání zakázek u některých českých úřadů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Freeimages.com

Praha - Nedostatky při zadávání veřejných zakázek i chyby v účetnictví odhalil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) při prověrce Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB), Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) a Úřadu průmyslového vlastnictví (ÚPV).

Kontroloři prověřili, jakým způsobem úřady hospodařily se státními penězi v letech 2013 až 2015. ČTK to v tiskové zprávě sdělil mluvčí NKÚ Václav Kešner. Reakci dotčených úřadů ČTK zjišťuje.

Celkem NKÚ prověřil vzorek 79 milionů korun a majetek v hodnotě téměř 15 milionů korun. Zjišťoval jakým způsobem úřady nakupovaly například právní služby, úklid a ostrahu, jak pořizovaly jazykové vzdělávání, nakupovaly služební automobily, ale také například jakým způsobem pronajímaly majetek. Kontrola se zaměřila rovněž na vedení účetnictví.

SÚJB například rozdělil zakázku na nákup tří automobilů celkem za téměř dva miliony korun a získal je tak zvlášť v režimu zakázek malého rozsahu. Podle kontrolorů měl ale zakázku zadat najednou. Úřadu také vytýkají, že stanovil velmi konkrétní požadavky na vozidlo. "Takto stanovené parametry odpovídaly pouze jednomu vozidlu od konkrétní značky, čímž SÚJB diskriminoval ostatní potenciální uchazeče, a tak porušil zákon o veřejných zakázkách," uvedl NKÚ.

Zásadu zákazu diskriminace se nepodařilo podle kontrolorů dodržet ani ÚOOÚ, který v letech 2011, 2013 a 2015 uzavřel bez soutěže smlouvy dohromady za téměř jeden milion korun na výuku anglického jazyka napřímo s jedním dodavatelem.

Kontroloři se rovněž zaměřili na jednotkové ceny za nákup služeb. Například za pravidelný měsíční úklid plochy 100 metrů čtverečních platil ÚPV 816 korun a ÚOOÚ 1548 korun. Nižších cen ÚPV dosáhl také při nakupování ostrahy, kdy za hodinu práce pracovníka ostrahy firmě platil 82 korun, ÚOOÚ za tutéž službu vynaložil 121 korun.

Témata:  NKÚ (Nejvyšší kontrolní úřad) ÚOOÚ Úřad průmyslového vlastnictví

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy