Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hasiči mají plné ruce práce: Kvůli horku a pracím na polích roste v Česku počet požárů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - V horkých dnech, které nyní panují v celé České republice, stoupá i počet požárů. Zatímco do soboty, kdy hasiči vyjížděli k 59 požárům, se jejich počet držel kolem průměru (51), od neděle už jejich počet roste.

V neděli likvidovali hasiči 66 požárů a v pondělí 89. Vedle vysokých teplot stojí za jejich nárůstem lidská nedbalost a práce na polích. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělila mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

Podle ní převažují požáry v přírodním prostředí, mezi velké se řadí ty, které souvisí se žňovými pracemi na polích. Jejich častou příčinou je technická závada na zemědělské technice nebo nedbalost, kdy například chytne sláma od rozžhaveného výfuku.

"Hasiči se setkávají i s požáry, které způsobí kámen nebo jiný cizí předmět, jenž se dostane do techniky, a vzniklé jiskry zapálí zralou úrodu," uvedla mluvčí. Velmi výbušnou a snadno zapalitelnou směs dokáže se vzduchem vytvořit také obilný prach, dodala.

V neděli hořelo například pole o rozloze zhruba 60 hektarů u Bystřice na Benešovsku. Požár, který se rychle šířil k blízké obci, likvidovalo 20 jednotek hasičů a vyžádal si vyhlášení třetího stupně požárního poplachu. Hasit pomáhalo i speciální letadlo z Jihočeského kraje, celkem provedlo devět shozů hasební vody. Požár způsobil škodu 1,1 milionu korun, pravděpodobnou příčinou požáru bylo vniknutí cizího tělesa do kombajnu.

Škodu za více než čtyři miliony korun způsobil v pondělí večer požár kombajnu u obce Donín na Lounsku. Od stroje chytla i část pole. Při sklízení pšenice shořel v pondělí také kombajn v katastru ostravské městské části Stará Bělá. Škoda se pohybuje okolo tří milionů korun, kombajnista utrpěl popáleniny na rukou a hlavě. Další pondělní požár, a to balícího stroje na slámu v Kaplici na Českokrumlovsku, způsobil předběžnou škodu 1,5 milionu Kč. Příčina vzniku požáru je v šetření.

Témata:  Česká republika počasí požáry hasiči

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy