Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministr zdravotnictví Ludvík žádá navýšení rozpočtu o 3,7 miliardy, jít by měly do nemocnic

Miloslav Ludvík
Miloslav Ludvík
Foto: ludvikmiloslav.cz

Praha - Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) chce navýšit rozpočet zdravotnictví na příští rok o 3,708 miliardy korun proti prvnímu návrhu. Peníze by měly jít do nemocnic, které jsou přímo řízeny resortem, na strategické investice a na dotační programy.

"Samozřejmě jsme to museli předjednat. Protože já nemám ve zvyku dát dvojnásobné cifry a čekat polovinu. My to máme všechno zdokladované," řekl Ludvík při příchodu na ministerstvo financí.

Ministerstvo zdravotnictví potřebuje dofinancovat všechny dotační programy, od dotací na rezidenční místa pro mladé lékaře, přes program prevence HIV a perinatální péči, dodal.

Po zveřejnění prvního návrhu rozpočtu v květnu ministr ČTK řekl, že bude potřebovat navíc 4,3 miliardy korun. V prvním návrhu bylo pro zdravotnictví 6,947 miliardy korun, o 311 milionů méně než letos.

Ministerstvo prostřednictvím úhradových vyhlášek rozhoduje o tom, kolik zaplatí zdravotní pojišťovny lékařům a nemocnicím za léčení. Z těchto peněz pak hradí zdravotnická zařízení i platy a mzdy. Letos by mělo ze zdravotního pojištění být rozděleno na úhradu péče 270,3 miliardy, v roce 2018 celkem 278,5 miliardy a v roce 2019 pak 287 miliard korun. Stát platí pojistné za zhruba 5,95 milionu lidí, mezi kterými jsou především děti, důchodci či nezaměstnaní.

Témata:  Miloslav Ludvík zdravotnictví státní rozpočet

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy