Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Marksová bojuje o další peníze. MPSV může poslat peníze na sociální služby z úřadů práce, tvrdí Polný

Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr financí Ivan Pilný (ANO) dnes jednal s předsedkyní Asociace krajů ČR Janou Vildumetzovou (ANO). Podle jeho názoru může ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) poslat krajům 822 milionů korun z nevyčerpané rezervy úřadu práce na zvýšení platů v sociálních službách.

Marksová ale koncem července po diskusi s Pilným uvedla, že peníze, které nevyčerpal úřad práce, by měly zůstat na úřadu práce.

Pilný však dnes oponoval, že jde čistě o její rozhodnutí. "Bude s tím nakládat tak, jak uzná za vhodné. Je zcela na jejím rozhodnutí, zda těch 800 milionů do krajů prostě dá. Je to možné zprocesovat," řekl Pilný. Další peníze jí ministr financí nedá. Na účtu úřadu práce bylo podle ministra ještě nedávno 4,3 miliardy korun.

"Budu znovu apelovat na paní ministryni, aby udělala ten krok a těch 822 milionů krajům poslala," řekla dnes novinářům Vildumetzová.

Vláda rozhodla o zvýšení výdělků od loňského listopadu. Znovu nařídila u vybraných profesí přidávání od letošního července. Na červencový růst platů a mezd v sociálních službách krajům kabinet poslal 1,16 miliardy korun. Kraje si ale stěžují na to, že nedostaly žádný příspěvek na nařízené listopadové přidávání a jejich letošní rozpočty s výdaji nepočítají.

Podle Pilného může stát za dřívějším vyjádřením Marksové mediální dezinterpretace nebo neporozumění. "Jsem na ně zvyklý - já už jsem poslal důchodce sekat trávu, pohřbil jsem vědu jako černou díru, takže já jsem na tyhle věci zvyklý. Je to částečným mediálním zkreslením, částečně nějakým nedorozuměním," řekl.

Témata:  Ivan Pilný kraje Michaela Marksová-Tominová Úřad práce

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy