Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Alternativa pro Česko je KSČM, píše Jiří Vyvadil

Jiří Vyvadil
Jiří Vyvadil
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - "Svým způsobem chápu Václava Klause, že možná s vnitřním skřípáním zubů jeho institut podpořil iniciativu pro vznik Alternativu pro Česko… Pohled na jeho bývalou rodnou ODS je totiž trapný. Ale ono to souvisí s tím, že všechny rozhodující politické síly po roce 1992 jsou směšné, protože ČSSD se stala na vládní úrovni jen jakousi úřednickou a nudnou provozní stranou, která jen lehce koriguje kapitalistické procesy, aniž by pochopila souvislosti a hlavně potřebu celospolečenské změny," píše advokát a bývalý soudce nejvyššího správního soudu Jiří Vyvadil v komentáři, který poskytl serveru EuroZprávy.cz.

Problém je ovšem v tom, že prakticky nikdo a není rozdíl mezi Sobotkou či Klausem, kteří oba reprezentují síly, které utvářely společnost a systém, který tu dnes máme, ale stejně tak ani Andrej Babiš, který je jeho personálním výdobytkem nemohou skutečně jít pod povrch a jejich kritika je v podstatě mělká až účelově směšná. Ano, není rozdíl mezi ODS, ČSSD či ANO, jen každá ze stran používá jinou rétoriku a jinak ji účelově zaměřuje.

To, co dnes na protestní straně vzniká, všechny ty Úsvity, DSSS, Okamurova SPD a teď protiislamistická Alternativa pro Česko jsou pak jen pouhými výkřiky bez šance někdy v této zemi věci změnit.

Přesto je doba těhotná změnami

Celý svět tuto potřebu zažívá, od USA, kde republikánský kandidát na prezidenta Trump bortí představy o správnosti zahraniční politiky v minulém čtvrt století a demokratický kandidát Sanders ukládá nálože pod americký kapitalimus.

U nás je jediná politická strana, která je všemi vnímána jako protisystémová. Budiž, nechť z toho učiní komparativní výhodu a jsou věrohodnou protiváhou všeho toho, co bylo zde vytvořeno po roce 1989 a co se neosvědčilo, ba co se ukázalo škodlivým.

Je zásadní chybou komunistů, že sedí jaksi bokem, stále ještě ustrašeně a že se nerozhodli se sebevědomě stát rozhodující vlastenecky – levicovou alternativou současné moci.

Je zásadní chybou, že se chtějí dostat do Parlamentu, ale zatím nikdy neohlásili svůj úmysl zvítězit a vládnout.

To, co ty různé alternativy pro Česko či Úsvity pracně a vlastně zbytečně nastolují, by mělo být komunistům vlastní.

Nechtěli západní typ kapitalismu založeného na trhu neřízeném a bez přívlastku.

Nechtěli účast v agresivním vojenském paktu NATO.

Byli velmi kritičtí k Evropské unii.

Komunisté mají dnes před sjezdem, který se bude o víkendu konat.

Jsou z povahy věci přirozenou a rozhodující silou, která tvoří alternativu.

Kdo jiný se má pokusit o zásadní změnu?

Konvičkové, Okamurové či Černochové jsou jen pro smích.

Čas nazrál.

Témata:  Jiří Vyvadil

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy