Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Archeologové na místě bývalého hřbitova v Brně nachází křížky, růžence i šperky

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: thehistoryblog.com

Brno - Růžence, křížky, medailony a šperky nachází archeologové při výzkumu v brněnské Vojtově ulici na místě bývalého hřbitova, který svému účelu sloužil do 19. století.

Vkládat zemřelým do rakve drobné předměty osobní výbavy bylo tehdy obvyklé, uvedl archeolog Václav Kolařík na webu brněnské Archaie.

"K předmětům osobní zbožnosti náleží především růžence, které často nacházíme omotané kolem rukou či předloktí. Růžence bývají dřevěné, kovové, kostěné, ale i skleněné. V některých případech se dochovávají i korálky ze skořápkových plodů," uvedl Kolařík. Součástí růžence býval i drobný kovový křížek nebo medailonek - takzvaná svátostka. Jednotlivé korálky byly navlečeny na šňůrce, některé byly spojeny skrze železné drátky s očky. Na hlubokou zbožnost tehdejších lidí ukazují i nálezy větších křížů, nejčastěji kovových, dřevěných a porcelánových. Položeny byly na nebožtíkovu hruď, často také vloženy přímo do jeho rukou.

"Drobnější křížky a medailonky nacházíme i na krku a hrudi, původně tedy ve funkci přívěsku. Tři medailonky nalezené na pravé stehenní kosti byly zemřelému na jeho poslední cestu vloženy původně asi do kapsy jeho šatů," uvedl Kolařík.

Ještě v období novověku bylo podle něj zvykem klást mrtvým do rakve předměty denní potřeby, které dotyčný užíval za svého života, a pozůstalí se mohli domnívat, že by je dotyčný mohl potřebovat i po smrti. Jejich vložením do hrobu se tak mělo zabránit možnému návratu nebožtíka do světa živých pro tento oblíbený předmět. Mnohé předměty mohly mít čistě symbolický charakter.

Témata:  archeologové archeologie Brno

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy