Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Středoškoláci si budou číst o bezdomovcích, v Praze jich až 5 tisíc

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha – Středoškoláci z Prahy se budou seznamovat s příběhy lidí bez domova prostřednictvím publikace Ulice není moje volba. Podle analýzy, kterou si nechal magistrát vypracovat, v hlavním městě žije 4000 až 5000 lidí bez domova.

Odbor školství informoval o vydané publikaci zástupce středních škol, kteří se rozhodli zařadit knihu do předmětů Člověk a společnost a Člověk a svět práce. Do škol bylo distribuováno 1000 výtisků této knihy, kterou připravilo Centrum sociálních služeb Praha.

Na všech pražských středních škol se tak žáci poznají autentické příběhy desítek bezdomovců, které ukazují složitý návrat z ulice do běžného života. Příběhy sepsali s klienty pracovníci Centra sociálních služeb Praha. Vyprávění doplňují fotografie lidí i míst, kde žijí.

„Věřím, že složité životní příběhy, které jejich aktéry připravily o bydlení a ti skončili tak ne vlastní vinou na ulici, přimějí žáky i k zamyšlení a možná i přehodnocení přístupu k problematice bezdomovectví, o což jsme se snažili i v rámci kampaně," uvedl radní pro sociální oblast Daniel Hodek.

V Praze nabízí služby lidem bez přístřeší šest denních center. Ta provozují neziskové organizace a nabízí stravu, oblečení a poradenství. Centrum sociálních služeb Praha otevřelo výdejnu stravy na lodi Hermes a ve spolupráci s neziskovými organizacemi plánuje otevření čtyř dalších. Dále má pro lidi bez domova program Z ulice do bytu a poskytuje i terénní práci. Součástí služeb Centra sociálních služeb je i noclehárna na lodi Hermes, azylový dům či 18 sociálních bytů.

Čtyři pětiny bezdomovců v Praze tvoří muži. Každý desátý je cizinec, nejčastěji ze Slovenska. Loni na podzim magistrát vedl kampaň Ulice není moje volba, jejímž cílem bylo zvýšení tolerance u lidí, která by mohla přispět ke zlepšení řešení bezdomovectví v metropoli.

Témata:  bezdomovci Praha EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy