reklama

Poprvé se sejde příští pátek, ale oba poslance si pozve až na další jednání, a pokud by potřeboval doplnit další informace, uskutečnila by se ještě jedna schůze. ČTK to dnes řekl místopředseda výboru Martin Plíšek (TOP 09). Sněmovna musí policejní žádost zařadit na program své nejbližší schůze, která začne 5. září.

Na prvním jednání o záležitosti příští pátek určí členové výboru ze svých řad zpravodaje, kteří k policejní žádosti vypracují zpravodajskou zprávu. Bod pak bude přerušen s tím, že na další jednání budou pozváni Babiš a Faltýnek, aby se k žádosti o vydání vyjádřili. Obdobně výbor postupoval už dříve v případě žádostí, které se týkaly jiných poslanců.

Pokud je žádost postačující a náležitě zpracovaná a zpravodajové učiní nějaké závěry, stačí dvě schůze výboru, aby na té druhé výbor hlasoval o doporučení Sněmovně, uvedl Plíšek.

Jednání výboru jsou ze zákona vždy neveřejná. Zákon o jednacím řádu Sněmovny stanoví, že jednání výboru se mohou zúčastnit jen jeho členové a další osoby, u kterých to stanoví Ústava. Jiní lidé se mohou zúčastnit jednání mandátového a imunitního výboru jen s jeho souhlasem.

Pokud Sněmovna Babiše s Faltýnkem vydá a oba poté v podzimních volbách obhájí své mandáty, musela by Sněmovna o jejich vydání hlasovat znova. Předsedkyně výboru Miroslava Němcová (ODS) na dotaz ČTK uvedla, že podle právního stanoviska, které si vyžádala, by v případě znovuzvolení opět nabyli imunitu, a policie by o jejich vydání musela žádat znovu nově zvolenou Sněmovnu. Tento názor zastává i místopředseda výboru Plíšek.