Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Případ zpronevěry 110 milionů přezkoumá Nejvyšší soud

Nejvyšší soud České republiky
Nejvyšší soud České republiky
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Nejvyšší soud dostal dovolání Dany Niederlové, která jako hlavní účetní vyvedla z firmy na Brněnsku přes 110 milionů korun. K činu se doznala a dle pravomocného verdiktu si má odpykat devět let ve vězení. Peníze posílala muži, kterého poznala na internetu, sliboval jí manželství.

Žena pracovala jako hlavní účetní ve strojírenské firmě v Kuřimi. S podvodníkem se na internetové sociální síti seznámila v roce 2014. Vystupoval pod jménem David Siegel. Tvrdil jí, že je americký voják ve výslužbě, psal jí, že ji miluje a sliboval šťastný společný život.

Muž si brzy začal říkat o peníze, ať už na návrat z Afghánistánu, kde údajně pobýval, anebo později na koupi domu nebo letenky. Žena ve firmě vytvořila desítky fiktivních platebních příkazů za zboží od dodavatelů, kteří však společnosti už nějakou dobu nic nedodávali.

Peníze zmizely na zahraničních účtech, totožnost muže není známá. Je možné, že šlo o organizovanou skupinu. Policii se podařilo zajistit něco přes osm milionů korun, i proto je výše škody, kterou firma žádá nahradit, o něco nižší než celková zpronevěřená suma. Niederlová by měla platit přes 101 milionů korun.

Dovolání dorazilo k Nejvyššímu soudu v polovině prázdnin, zatím není rozhodnuto. Soud v průměru vyřizuje dovolání v trestních kauzách za 40 dní, většinu odmítá.

Témata:  Nejvyšší soud zpronevěra

Aktuálně se děje

6. května 2024 13:42

Putin nechce jednat, Západ by se proto měl ještě více snažit, tvrdí Itálie

Italský ministr obrany Guido Crosetto v pondělí vyjádřil přesvědčení, že ekonomické sankce uvalené na Rusko nesplnily svůj účel. Vyzval Západ, aby se pokusil intenzivněji jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o diplomatickém řešení s cílem ukončit válku na Ukrajině. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy