Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České odvody za zaměstnance? Víc v regionu platí už jen Slovensko

Firmy, ilustrační fotografie
Firmy, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Studie Mazars CEE Tax Guide 2017 ukázala, že odvody z průměrné hrubé mzdy zaměstnance na sociálním a zdravotním pojištění jsou v Česku 34 procent, což je druhé nejvyšší číslo z 19 zemí střední a východní Evropy.

Žebříčku vévodí Slovensko, kde souhrnné pojistné dosahuje 35,2 procenta z hrubé mzdy.

Pokud se mezinárodní společnosti rozhodnou pro investice v některé ze zemí střední a východní Evropy, musejí počítat s nejvyššími daněmi i náklady na zaměstnance v Řecku. Investoři tam zaplatí nejvyšší korporátní daň (29 procent), vysoká je i DPH a odvody na sociálním a zdravotním pojištění. Naopak nejnižší firemní daně zaplatí v Černé Hoře (devět procent) a také v Maďarsku (devět procent), kde však sazbu kompenzuje vysoká DPH (až 27 procent).

V Makedonii, kde korporátní daň činí deset procent, však dokonce firmy od určité výše obratu zaplatí pouze minimální daň (jedno procento) nebo se mohou zdanění vyhnout úplně. Nejvyšší hrubé průměrné mzdy v soukromé sféře pobírají zaměstnanci v Rakousku (2788 eur, tedy téměř 73.000 Kč).

"V ČR došlo v uplynulém roce jen k několika malým změnám v daňových sazbách, ale co bylo jedním z nejdůležitějších pilířů české vládní politiky za posledních pět, je zdokonalené vybírání daní. Údaje shromážděné správci daně prostřednictvím nových nástrojů vedou k významnému nárůstu daňových kontrol zaměřených na konkrétní oblasti rizikových transakcí v distribučních řetězcích a transakcí se spřízněnými stranami," uvedl vedoucí partner daňového oddělení Mazars Pavel Klein.

Většina zemí regionu, které jsou zároveň členy EU, má harmonizované normy pro výběr DPH. Nicméně jeho výše se stále země od země velmi výrazně liší. Studie ukazuje, že nejvyšší sazba DPH je v Maďarsku, kde se standardně pohybuje na 27 procentech. Druhou nejvyšší sazbu v regionu má Řecko, které loni sazbu zvýšilo o bod na 24 procent. ČR se se základní sazbou 21 procent pohybuje v průměru regionu. Jednotnou sazbu DPH má v regionu už jen Bosna a Hercegovina (17 procent).

Témata:  zaměstnavatelé zaměstnanci firmy

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy