Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Olomoucké arcibiskupství žaluje stát kvůli Květné zahradě v Kroměříži

Noc - Kostel sv. Petra a Pavla na Vyšehradě
Noc - Kostel sv. Petra a Pavla na Vyšehradě
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Olomouc - Olomoucké arcibiskupství podalo žalobu kvůli sporu o vlastnictví Květné zahrady kroměřížského zámku. Stát se sice rozhodl vydat církvi zámek a Podzámeckou zahradu, Květnou zahradu ale vydat odmítl. Její historický areál je prý provázán s novostavbami, jež podle Národního památkového ústavu (NPÚ) nelze vyčlenit, a podle zákona o restitucích tak vydány být nemohou.

"Olomoucké arcibiskupství podalo žádost o přezkoumání vlastnictví Květné zahrady. Jsme přesvědčeni, že tento areál tvoří celek a funkční souvislost s kroměřížským zámkem a Podzámeckou zahradou, a proto by i na ni se měly stahovat restituční nároky olomouckého arcibiskupství. Chceme, aby tuto skutečnost prověřil nezávislý soud, a proto jsme tuto žalobu podali," uvedl mluvčí arcibiskupství Jiří Gračka.

Žalobu k Okresnímu soudu v Kroměříži ohledně vlastnictví jedné z nejvýznamnějších zahradních památek v celosvětovém měřítku, která je stejně jako zámek a Podzámecká zahrada zapsaná na seznamu UNESCO, podalo arcibiskupství již před dvěma měsíci, svůj krok však nezveřejnilo. Informaci získala ČTK dnes. Krok arcibiskupství dlouho zvažovalo.

"Chceme, aby soud prověřil, zda tento nárok je, nebo není oprávněný. Funkční souvislost je podle našeho mínění zřejmá a zjevná a historicky vždy doložená. Chceme, aby soud posoudil, zda to tak není i dnes," doplnil Gračka.

V Květné zahradě před třemi lety skončily práce za 230 milionů korun, díky nimž se asi třetina zahrady vrátila do podoby ze 17. století.

Kroměřížská Květná zahrada je známá též pod názvem Libosad. Dnes je prakticky jediným představitelem takto komponovaného celku v Evropě. Květnou zahradu nechal vybudovat v druhé polovině 17. století olomoucký biskup Karel z Lichtensteinu-Castelkorna.

Témata:  církevní restituce Olomouc Kroměříž

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy