reklama

Návrh zákona navazuje na návrh ústavního zákona o vlastnictví areálu Pražského hradu, vymezuje areál Pražského hradu, stanoví sídlo prezidenta republiky nebo vytváří podmínky pro působení Církve římskokatolické, uvádí server.

Šlechtová se o vlastnictví Pražského Hradu už dříve rozepsala na Facebooku: "Ano! Myslím si, že Pražský hrad je symbol naší národní státnosti, je to symbol náš, naší republiky a nedomnívám se, že by jakékoli budovy na Hradě měly být vráceny církvi. (...) S tím se neztotožňuji ani jako občan ČR a vlastenec," napsala.

Důvodová zpráva k návrhu zákona, kterou má Česká justice k dispozici upozorňuje, že vlastnictví Pražského Hradu dosud není právně ukotveno. To se ale nelíbí církvi. "Je to konfiskační zákon. Proto je také předkládán jako ústavní. Samozřejmě to vnímáme jako zákon v zásadním rozporu s demokratickými principy ochrany soukromého vlastnictví," uvedl pro server generální sekretář České biskupské konference a nový plzeňský biskup Tomáš Holub. 

Šlechtová následně přiznala, že podobnou reakci čekala." Nepřekvapuje mne hysterická reakce části cirkví, jde jim přece hlavně o majetek, což dokazují těmi 1600 žalobami, kterými chtějí získat od státu víc, než na co mají nárok. Ať sami lidé rozhodnou, zda má Hrad jako symbol České republiky patřit jedné církvi, nebo nám všem," uvedla na sociální síti.