Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie se postavila Trumpovi. Mayová ho kritizuje za kontroverzní výroky

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová dnes řekla, že nevidí žádný prostor pro srovnávání lidí, kteří propagují fašistické názory, s těmi, kteří jim odporují. Reagovala tak na úterní kontroverzní výroky amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Jeden ze stoupenců krajní pravice při střetech mezi rasisty a jejich odpůrci v Charlottesville narazil autem do davu a zabil mladou ženu, která proti rasistům protestovala.

Trump v pondělí výslovně odsoudil rasisty, ale učinil tak až po vlně kritiky, že to měl udělat hned v sobotu, kdy se události ve Virginii staly. Na úterní tiskové konferenci ale řekl, že "obě skupiny nesou vinu... Na jedné straně byla špatná skupina, na straně druhé byla špatná násilná skupina... Nikdo to teď nechce říct," poznamenal Trump.

"Myslím, že je důležité, aby všichni v odpovědných pozicích odsoudili názory krajní pravice," řekla Mayová. "Rozhodně odmítám rasismus, nenávist a násilí, kterého se dopustily tyto skupiny," uvedla. "Spojené království zavedlo opatření, která mají krajně pravicové skupiny zakázat," zdůraznila.

Kritikou na adresu Trumpa nešetřil ani lídr britských labouristů Jeremy Corbyn. Zdůraznil, že v Charlottesville způsobili nepokoje rasisté a Ku Klux Klan. "Zcela jistě by každý vůdce na světě... měl být schopen to odsoudit," řekl.

Šéf britských Liberálních demokratů Vince Cable řekl, že vzhledem k okolnostem by Trump neměl jezdit do Británie na návštěvu. "Donald Trump prokázal, že není schopen oddělit se od rasistů a krajní pravice," podotkl Cable.

Témata:  Jeremy Corbyn Donald Trump rasismus Theresa Mayová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy