Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Historik zpochybnil volbu ředitele ÚSTR. Se stížností neuspěl

ÚSTR
ÚSTR
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Brno - Švýcarský historik Adrian Portmann, který zpochybnil výsledek výběrového řízení na ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), neuspěl se stížností k Ústavnímu soudu (ÚS). Domáhal se určení čtyř úkonů souvisejících s výběrovým řízením.

Šlo o vypsání konkurzu, dílčí výsledek prvního kola, volbu ředitele ve třetím kole a také jeho následné jmenování do funkce. Z usnesení Ústavního soudu plyne, že určovací žaloba podle občanského soudního řádu nebyla vhodným prostředkem obrany. "Je na zaměstnavateli, aby v případě, že se o jedno místo uchází u něho více uchazečů, vybral toho z uchazečů, kterého považuje na dané místo za nejvhodnějšího," stojí v usnesení.

Zaměstnavatel může při výběru brát v potaz jen kritéria, která se vztahují k budoucímu výkonu práce. Při porušení práva na rovné zacházení může neúspěšný uchazeč podat žalobu podle antidiskriminačního zákona.

Žalobu již dříve zamítl Obvodní soud pro Prahu 3, Portmann pak neuspěl ani u Městského soudu v Praze a Nejvyššího soudu.

Ústavní soud sice Portmannovi nevyhověl, nicméně konstatoval, že justice při projednávání kauzy chybovala. Obvodní soud při ústním vyhlášení rozsudku zmiňoval opožděnost žaloby, v písemném odůvodnění ale argumentoval jinak. Nejde však o takové porušení základních práv, aby Ústavní soud musel zasahovat.

Témata:  Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Ústavní soud ČR

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy