Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko se bát nemusí. Bezprostřední nebezpečí nehrozí, ujišťuje Sobotka

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Olomouc - Čeští politici dnes vyjadřují Španělsku soustrast po atentátu, který si vyžádal 14 obětí. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že Česku nehrozí žádné nebezpečí podobného úderu teroristů, a není proto důvod zavádět zvláštní bezpečnostní opatření.

"Podle informací, které jsem obdržel od ministra vnitra a také od bezpečnostních služeb, v České republice v souvislosti s tím útokem, ke kterému došlo ve Španělsku, nehrozí žádné aktuální nebezpečí nějakého teroristického útoku," řekl Sobotka v Olomouci.

Podle premiéra zatím není důvod zavádět v Česku zvláštní bezpečnostní opatření. "My bychom k nim přistoupili v okamžiku, kdy bychom měli indicie, že takovéto riziko útoku aktuálně hrozí České republice," uvedl premiér.

"Odeslal jsem španělskému předsedovi vlády kondolenční dopis. Vyjádřil jsem upřímnou soustrast za celou Českou republiku a českou vládu pozůstalým obětí teroristického útoku ve Španělsku. Vyjádřil jsem také plnou podporu španělské vládě v jejím boji s terorismem," uvedl Sobotka, který ocenil, že se španělským bezpečnostním silám podařilo v noci na dnešek zlikvidovat druhý hrozící teroristický útok.

České ministerstvo zahraničí nemá informace, že by mezi mrtvými či zraněnými v Katalánsku byli čeští občané.

Po Španělovi z africké enklávy Melilla a Maročanovi, kteří byli zadrženi hned ve čtvrtek, dnes policie zatkla třetího podezřelého člověka. Stále však pátrá nejméně po jednom muži, kterým je podle televize RTVE Moussa Oukabir, bratr jednoho ze zadržených Drisse Oukabira. Právě hledaného policie podezírá, že mohl být řidičem vozu, který v Barceloně zabíjel.

Témata:  Bohuslav Sobotka Česká republika terorismus teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy