Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi už s žigulíkem urazili 25.000 km. Kvůli Rusovi měly problém v USA, domů dojdou zřejmě na jaře

Silnice
Silnice
Foto: Pixabay

Hradec Králové - Dva Češi, kteří se vydali žigulíkem na cestu kolem světa, ujeli od polovina dubna už 25 tisíc kilometrů. Museli řešit různé technické problémy, například na špatných silnicích v Kazachstánu praskly zadní pružiny.

Automechanik Petr Javůrek a Filip Vogel ze Stavební fakulty ČVUT, kteří se znají od dětství, žigulík koupili loni v květnu, automobil poté opravili. Cesta dobrodruhů z Čestic vede přes čtyři kontinenty, celkem plánují navštívit přes 20 zemí. Celou cestu chtějí zvládnout do února, nejpozději března 2018.

"Ze čtyř měsíců, co jsme na cestě, trvala doprava žigulíka přes Tichý oceán měsíc a půl. Měli jsme dlouhou pauzu, ale nyní zase pokračujeme po jedné z nejslavnějších tras panamerické dálnice až do nejjižnějšího města na světě Ushuaia v Argentině. Průměrně jezdíme 300 kilometrů denně a větší část cesty máme stále před sebou," informoval cestovatel Vogel.

Zatím nejhorším zážitkem bylo vyzvednutí vozu v Kalifornii. "Náš ruský broker ve Vladivostoku zapomněl nahrát velice důležitý dokument do systému úřadu pro ochranu hranic USA. Zjistili jsme to až velmi pozdě, kdy kontejner s naším žigulíkem byl podrobován předběžné inspekci v přístavu v Long Beach. Kvůli této chybě nám hrozily astronomické pokuty a poplatky za inspekce, které by nás naprosto zničily. A my bychom se mohli vrátit rovnou domů," uvedl Vogel. Nakonec se podařilo automobil do USA dostat.

"V Kyrgyzstánu na naši počest zabili nejlepšího kohouta. Nebo když jsme chtěli spát u řeky na hranicích Tádžikistánu a Afghánistánu. Našli nás tu vojáci, a protože jsme byli v pohraničním pásmu, poslali nás pryč. Hranice vedly kaňonem a nebylo možné nikam jinam jet. Naštěstí nás vzal jeden místní sedlák na zahradu," uvedl Vogel.

Témata:  cestování Češi USA silnice

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy