Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ze znárodnění ČT by těžili politici, varují experti před Zemanovým návrhem

Česká televize
Česká televize
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Přeměna veřejnoprávní České televize na státní instituci a její financování ze státního rozpočtu by znamenalo zvýšení vlivu politických stran na chod ČT. Vyplývá to z vyjádření mediálních odborníků pro ČTK. Většina demokratických zemí koncept státních médií opustila, upozorňují experti.

Reagovali tak na středeční výrok prezidenta Miloše Zemana, že ČT by neměla být veřejnoprávní, ale státní institucí. Místo koncesionářských poplatků by se peníze na její provoz braly ze státního rozpočtu.

"V naprosté většině demokratických států světa se dávno opustil koncept státních médií a existují v nich média veřejné služby, která jsou financovaná buď koncesionářskými poplatky jako Česká televize a Český rozhlas, nebo příspěvky z různých nadací a finančními dary," uvedl mediální odborník Jan Potůček. Rozdíl mezi státní a veřejnoprávní televizí je podle něj v tom, že státní televize je pod přímou kontrolou politických stran, které jsou momentálně u moci, a ty na ni mají bič v podobě schvalování jejího rozpočtu. "Mohly by pak dosazovat a odvolávat generálního ředitele a přímo kontrolovat zpravodajství," upozornil.

Podle provozovatele serveru o médiích Borovan.cz Aleše Borovana by prezidentův návrh nepřinesl příliš velký posun od současnosti. "ČT je již nyní placena z daně, které se říká koncesionářský poplatek. ČT je již nyní kontrolována politickými stranami prostřednictvím rady ČT, která je volena poslanci. Jediný efekt placení Kavčích hor přímo ze státního rozpočtu by bylo, že by se k lizu mohla dostat ještě jiná parta než doposud. Jiná věc je, že spojením ČT a ČRo by skutečně mohlo dojít k významným úsporám, ale to je věc na seriózní debatu, ne na výkřiky Miloše Zemana," řekl ČTK.

Provoz ČT a Českého rozhlasu stojí koncesionáře ročně zhruba 7,2 miliardy korun.

Témata:  Česká televize Miloš Zeman

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.