Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do boje s africkým morem prasat se zapojí také vojáci

Vepři
Vepři
Foto: Pixabay

Praha - Do boje s africkým morem prasat se zapojí armádní veterináři, ode dneška budou působit ve veterinárním asanačním ústavu Mankovice. Zatím jsou nasazeni čtyři lidé, z toho dva veterinární lékaři, veterinární technik a řidič.

"Úkolem skupiny bude provádět pitvy a laboratorní testy vzorků odebraných z ulovených a nalezených uhynulých prasat," uvedla Lada Ferkálová z Agentury vojenského zdravotnictví. Armáda je podle ní připravena podpořit v případě masivního odstřelu divočáků nebo při větších úhynech civilní veterináře i více. "Má však omezené kapacity, protože vojenských veterinářů v uniformě je 27," dodala Ferkálová.

Stát vytyčil v zamořeném území několik pásem. V nejužším pásmu se nesmí lovit ani vnadit divočáci pod pokutou. Následuje tzv. zelená zóna, která je sice v zamořeném území, ale lovit se v ní smí. V ní bylo zatím podle dostupných údajů odlovená necelá stovka divokých prasat.

V oblasti, které představuje část Moravy, v tzv. intenzivní zóně lovu, naopak stát motivuje myslivce a lovce větším zástřelným k vybíjení populace divokých prasat, aby se nemoc nerozšířila. V této části republiky bylo zatím odstřeleno přes 1900 divočáků, nejvíce na Kroměřížsku a Uherskohradišťsku.

Dosud byla choroba potvrzena u 90 divokých prasat. Počet nalezených uhynulých prasat na Zlínsku celkem činí 159 kusů. Nemoc neohrožuje zdraví lidí, ti ji však mohou přenášet na svém oblečení.

Témata:  Armáda České Republiky mor prasat Zlínský kraj vepři

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 16:19

Policejní zásah ve škole na Tachovsku skončil zadržením jedné osoby

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy