Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podpora pro venkov? Stát nabídne zvýhodněné úvěry, rozhodla vláda

Peníze CZK, ilustrační fotografie
Peníze CZK, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Vláda dnes schválila návrh ministerstva zemědělství, aby malí a střední podnikatelé na venkově během příštího roku dosáhli na zvýhodněné úvěry. Plán má zastavit vylidňování venkova.

Mladí lidé nejsou v malých obcích motivováni k zakládání nových firem, často odcházejí do větších měst, nebo jdou pracovat pro nadnárodní společnosti.

Úvěry by mohly dosáhnout tří milionů korun s ročním odkladem splátek jistiny. Podnikatelé by také mohli získat příspěvek až 15.000 eur (cca 390.000 korun). Úvěry od Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) by musely být splacené do sedmi let.

"Budeme je podporovat tak, že jim budeme dotovat část úroků z úvěrů a zároveň jim budeme nabízet úvěry od ČMZRB, které budou mít odloženou dobu splatnosti až jeden rok nebo odpustit část jistiny až 15.000 euro za tři roky," uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Dodal, že program podpory by mohl začít v průběhu příštího roku.

Vláda na začátku června schválila plány na podporu obslužnosti venkova, pomoci by mohl prodej potravin v partnerských pobočkách pošty nebo lepší internet. Prodej potravin v malých obcích by se mohl podle návrhu ministerstva zemědělství označit za veřejnou službu, která by měla nárok na veřejnou podporu.

Témata:  obce vláda Ministerstvo zemědělství České republiky CZK (česká koruna)

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy