Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi budou volit i v cizině. S voličským průkazem můžete odevzdat hlas na 109 místech

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Češi v cizině si budou moci v říjnových volbách vybírat poslance na 109 místech ve světě. Pokud míříte za hranice, o voličský průkaz můžete požádat na domovské radnici, a to písemně do 13. října nebo osobně do 18. října.

Vyplývá to z informací, které k volbám zveřejnilo na svém webu ministerstvo zahraničí. Čechům, kteří budou v cizině krátkodobě, doporučilo pořídit si pro hlasování voličský průkaz. Čeští občané, kteří jsou v zahraničí dlouhodobě či trvale, se mohou zapsat do voličských seznamů na zastupitelských úřadech. Ti, kteří tak dosud neučinili, mohou o zápis požádat do 10. září.

Volič již ode dne vyhlášení voleb požádat o vydání voličského průkazu u příslušného zastupitelského úřadu, kde je zapsán ve zvláštním seznamu voličů, a to osobně do okamžiku uzavření zvláštního seznamu voličů, tj. 18. října 2017 do 16.00 hodin, nebo podáním doručeným nejpozději 7 dnů přede dnem voleb, tj. do 13. října 2017.

Toto podání musí být v listinné podobě opatřené úředně ověřeným podpisem voliče nebo v elektronické podobě zaslané prostřednictvím datové schránky. Zastupitelský úřad voličský průkaz nejdříve 15 dnů přede dnem voleb, tj. 5. října 2017, předá osobně voliči nebo osobě, která se prokáže plnou mocí s ověřeným podpisem voliče žádajícího o vydání voličského průkazu, anebo jej voliči zašle.

O voličský průkaz mohou požádat Češi mířící do ciziny do 18. října. Průkaz budou vydávat také zastupitelské úřady Čechům zapsaným v zahraničí, kteří by se například kvůli volbám chtěli vrátit do Česka.

Češi v cizině měli možnost vybírat si poslance ve volebních místnostech na zastupitelských úřadech či konzulátech zatím čtyřikrát. Poprvé to bylo v roce 2002, kdy se rozhodovali mezi jihomoravskými kandidáty. Před čtyřmi lety i letos si budou vybírat ze středočeských adeptů na poslance. Hlasovat budou moci i vojáci na základně Balad v Iráku. 

Před 15 lety přišlo v cizině hlasovat zhruba 3800 lidí, v roce 2006 jich bylo kolem 6700, o čtyři roky později 8222. K předčasným sněmovním volbám před čtyřmi lety se dostavilo na ambasády 10.571 voličů z asi 14.000 zapsaných voličů.

Témata:  Češi Ministerstvo zahraničních věcí České republiky volby 2017 volby

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy