Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Se sociálním bydlením počítá ve programu většina stran, jejich představy se ale liší

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Friendly Friends

Praha - Zákon o sociálním bydlení se v tomto volebním období nepodařilo realizovat. Zástupci Platformy pro sociální bydlení ale očekávají, že nová vláda normu připraví co nejdříve. Většina stran ve svých programech se sociálními či dostupnými byty počítá.

Nynější vláda v koaliční dohodě uvedla, že zákon o sociálním bydlení prosadí. Podle zástupců platformy opoziční i koaliční politici ale ukázali, že k projednávání neměli vůli.

"Na zákon čeká téměř 200.000 lidí v akutní bytové nouzi a víme, že jejich počet stále stoupá. Na zákon čekala i řada obcí, které ubytovny a byznys s chudobou na svém území nechtějí a rády by tento problém s pomocí státu řešily," uvedla platforma.

Představy stran se velmi liší

Není jasné, jak teď vidí model hnutí ANO, které je podle průzkumů volebním favoritem. Svůj program ještě nezveřejnilo.

Podle ČSSD by sociální bydlení mělo být co nejdostupnější, a to hlavně pro seniory, rodiče samoživitele či postižené. Strana chce normu prosazovat do té doby, dokud se ji nepodaří schválit.

KSČM počítá se stanovením "normativu sociálně potřebných bytů", tedy nejspíš povinného procenta v bytovém fondu.

TOP 09 zamýšlí sociální bydlení pro nejpotřebnější. Vyjmenovává pak chudé seniory, rodiče samoživitele i postižené. Podle ODS by měl model sociálního bydlení mít několik stupňů.

Starostové a nezávislí míní, že by obce a města měla mít dostatek bytů pro sociálně slabé a postižené a dočasně by mohli sociální byt získat lidé, kteří by měli v obci právo domovské příslušnosti. Obecní sociální bydlení místo vyplácení dávek by zavedli Piráti. Lidovci se zmiňují o "programu dostupného bydlení".

Konkrétnější není hnutí Svoboda a přímá demokracie. V programu jen uvádí, že zamezí vyplácení "neoprávněně vysokých podpor sociálního bydlení". Pomoc si podle hnutí zaslouží jen ti, kteří vedou řádný život. ODS uvádí, že chce zabránit "zneužívání doplatků na bydlení v ubytovnách". Podporu do ubytoven odmítají dávat i Zelení.

Výstavbu obecních bytů plánují podpořit ČSSD, lidovci, Zelení, Starostové i komunisté. Podle lidovců by města a obce měla s podporou budovat byty s regulovaným nájmem pro mladé rodiny a seniory.

Zelení by na vybudování chtěli využít i peníze z EU. K dispozici by podle nich mělo být vedle sociálního i dostupné obecní nájemní bydlení. Developeři by například museli v nových bytových domech vyčlenit pár bytů pro obec. Podle STAN by v prvním roce po volbách měly obce zmapovat, kolik sociálních bytů potřebují. Podle toho by se pak začalo stavět.

Podle lidovců by měly existovat zvýhodněné hypotéky podle počtu dětí. Zelení by zas zavedli takzvané zpětné hypotéky pro seniory, kteří by chtěli státu či obci odprodat svůj byt.

Témata:  sociální bydlení zákony Sociální demokracie (SOCDEM) bydlení

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy