Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Česka míří další uprchlíci: Vláda si o ně řekla OSN

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha - Česko požádalo Úřad vysokého představitele OSN pro uprchlíky o přidělení 88 syrských běženců, kteří nyní žijí v uprchlických táborech v Turecku. Do Česka by měli přijít během následujících čtyř měsíců. Do léta příštího roku chce přitom česká vláda přijmout téměř 400 běženců.

Otázkou zůstává, zda budou mít migranti o přesun do České republiky zájem. Podobný projekt v minulosti zkoušela rozjet charitativní organizace Generace 21. Většina z přivezených iráckých křesťanů se ale buď pokusila o útěk, nebo požádala o návrat do vlasti.

Česko se přesto zavázalo, že nabídne nový domov téměř čtyřem stovkám syrských uprchlíků, kteří v tuto chvíli žijí v uprchlických táborech v Turecku. Jejich transport do Evropy a rozdělení mezi členské státy Evropské unie přitom předpokládá dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem.

Vláda už požádala OSN o zahájení přesídlování. Informoval o tom deník Právo, který má k dispozici pravidelnou zprávu ministerstva vnitra o migraci, ze které to vyplývá. Prvních 88 migrantů by do Česka mělo dorazit v následujících čtyřech měsících, zbytek do léta příštího roku.

Česká republika už také přijala čtyři uprchlíky z táborů v Řecku. Další tři, kteří prošli bezpečnostní prověrkou, raději z uprchlického tábora utekli, aby nebyli přemístěni do Česka.

Z dokumentů ministerstva vnitra ale vyplývá, že Česká republika nadále odmítá zavedení stálých kvót pro přerozdělování uprchlíků.

Témata:  uprchlíci Česká republika OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy