Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vězni se musí svlékat donaha a dělat dřepy. Šabatová odhalila případy ponižování v policejních celách

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Korzo

Brno - Ombudsmanka Anna Šabatová upozornila na nedostatečné poučování osob umístěných v celách a nepřiměřené zásahy do jejich práv, soukromí a důstojnosti. Většinu doporučení policie akceptovala a pracuje na nápravě.

Šabatová v předchozích dvou letech zkontrolovala 47 policejních cel předběžného zadržení ve 14 obvodních oddělení policie. Kontroly se konaly neohlášeně, v různou denní i noční dobu a týkaly se cel určených pro umístění lidí delší než šest hodin.

"Jestliže se například každá umístěná osoba musí svlékat donaha a dělat dřepy nebo dostane základní hygienické potřeby jen na výslovnou žádost, je třeba mluvit o ponižujícím jednání," uvedla například Šabatová.

Podle ombudsmanky by k dřepování měla policie přistupovat pouze tehdy, pokud existuje důvodné podezření, že zadržená osoba ukrývá nějaké předměty.

Je také chybou, že policie nemá interní předpis, za jakých okolností a jakým způsobem provádět osobní prohlídku. "Veškeré úkony policie musí být prováděny tak, aby nedocházelo k ponižujícímu jednání, aby se minimalizoval pocit trapnosti," uvedla Šabatová.

Policie by se podle ní měla zaměřit i na vybavení cel. Například ve vícehodinových celách není podle ní možno tolerovat lůžko bez matrace. Odpírání spánku, což může lůžko bez matrace způsobit, patří podle Šabatové ke znakům špatného zacházení. Automaticky by měl být vydáván toaletní papír, stejně jako zubní kartáček. Podle ombudsmanky je také chybou, když lidem umístěným do cel policisté plošně odebírají brýle.

"Policisté považují brýle za věc způsobilou ohrozit zdraví či život, proto je ve většině policejních oddělení umístněným osobám automaticky odebírají, případně je ponechají jen na dobu nezbytně nutnou např. k přečtení formuláře poučení," informuje ochrance.cz. Takový postup je podle ombudsmanky v rozporu se zákonem. Brýle jsou zdravotní pomůckou, která musí být umístěné osobě ponechána. Individuální zvláštní důvody pro odebrání brýlí pak musí být vždy zapsány do dokumentace.

Člověk umístěný v cele musí být podle zákona poučen o svých právech a povinnostech. Jak ombudsmanka uvedla, podle závazného pokynu policejního prezidenta má dostat standardní formulář poučení a má právo, ponechat si ho u sebe po celou dobu omezení osobní svobody. Jak ale Šabatová uvedla, na některých odděleních dostávají lidé formulář o poučení jen na výslovnou žádost. Obsah poučení také není v celé republice stejný. Na některých odděleních formuláře lidé nedostávají vůbec, mohou si ho jen přečíst a zapamatovat.

Témata:  Anna Šabatová Policie ČR věznice

Aktuálně se děje

4. května 2024 16:41

Cvičení NATO ukazují, že se připravuje na konflikt s Ruskem, tvrdí Moskva

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí, Marija Zacharovová, v sobotu označila čtyřměsíční vojenská cvičení NATO, známá jako Steadfast Defender, za důkaz toho, že Severoatlantická aliance se připravuje na potenciální konflikt s Ruskem.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy