Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Herman na sudetoněmeckého sjezdu: Komunisté se ozývají ostrou kritikou

Mgr. Daniel Herman, bývalý katolický kněz a bývalý mluvčí České biskupské konference. V roce 2010 byl vybrán za ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů na pětileté funkční období, které však nedokončil, když jej 10. dubna 2013 Rada ústavu odvolala.
Mgr. Daniel Herman, bývalý katolický kněz a bývalý mluvčí České biskupské konference. V roce 2010 byl vybrán za ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů na pětileté funkční období, které však nedokončil, když jej 10. dubna 2013 Rada ústavu odvolala.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha – Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) se již poněkolikáté zúčastní výročního sudetoněmeckého sjezdu. Poprvé tam však teď o víkendu zavítá jako člen vlády. A v tom někteří vidí velký problém, nejostřeji zareagovali komunisté.

„Vzhledem k tomu, že mám k tomuto tématu velmi blízko, touto problematikou se zabývám přes 30 let na základě zkušeností vlastní rodiny, je ta volba víceméně logická," řekl dnes Herman k tomu, proč právě on českou vládu zastoupí a přednese tam projev. Na sjezd jede na pozvání bavorského premiéra, protože Bavorsko je patronátní zemí Němců pocházejících z Čech, Moravy a Slezska.

Ne všem se ale tato Hermanova aktivita líbí. Předseda KSČM Vojtěch Filip už ho kvůli tomu vyzval k odstoupení z funkce. „Potvrzení účasti ministra Hermana na sudetoněmeckém sjezdu ve dnech, kdy si připomínáme 71. výročí ukončení druhé světové války, je nejen porušením uzavřených smluv v rámci tehdejšího Německa a Československa, ale především zradou a plivnutím do tváře všem, kteří za naši svobodu položili své životy," uvedl v oficiálním prohlášení.

Ve svém projevu, který Herman už dnes poskytl ČTK, mluví o pochopení a odpuštění. Vztahy mezi Čechy a Němci pustošily zločiny nacionálních socialistů, které se děly ve jménu německého národa vůči národu českému. To však nebyl konec, protože touha po pomstě a po odplatě za tyto válečné zločiny na sebe vzala hrůznou podobu ve zločinech ze strany části českého obyvatelstva a vůči německým spoluobčanům na sklonku války, připomíná Herman.

"Jsem přesvědčen, že dokud usilujeme pochopit, dokud pociťujeme stud a dokud také je komu adresovat slova prosby o odpuštění, dotud máme šanci alespoň zčásti uzdravovat rány minulosti a navazujeme na to, co upředlo vztahy mezi lidmi našich zemí," stojí v projevu připraveném na víkend.

Jako politik se Herman přihlašuje ke slovům politování, která po pádu železné opony v roce 1990 vyslovil tehdejší prezident Václav Havel. Uvedl tehdy, že vyhnat Němce z českých zemí byl nemorální čin, vedený nikoli touhou po spravedlnosti, ale po pomstě.

Každoročního setkání, které se koná vždycky v okruhu svatodušního víkendu, se Herman mnohokrát zúčastnil jako člen Rady Česko-německého diskusního fóra, která vznikla na základě Česko-německé deklarace podepsané v roce 1997. Cesta se uskuteční s vědomím premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). "V tomto duchu také pan premiér odpověděl ministerskému předsedovi Bavorska Horstu Seehoferovi, že věří, že moje cesta přispěje k dalšímu upevnění česko-německých, česko-bavorských vztahů," uvedl Herman.

Otázkou česko-německých vztahů se podle svých slov zabývá na základě vlastní zkušenosti. Přiznal také, že řada jeho příbuzných nepřežila běsnění německého nacionálního socialismu. „Jsem tedy obeznámen především velmi dobře s tím, že není možné dávat rovnítko - a to je jádro mého postoje - mezi etnickou a politickou příslušnost. Není možné říkat Němci, když myslíme nacisté, není možné říkat Rusové, když myslíme komunisté nebo bolševici a podobně," říká český ministr.

Hermanovu cestu na sjezd do Norimberku uvítal šéf Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt. „Je to silný signál dobrého pokroku v procesu smíření," uvedl. Poděkoval zároveň české vládě za to, že se zasazuje o dobrou politiku sousedství v evropském duchu.

Témata:  Daniel Herman sudetští Němci Vojtěch Filip

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy