Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemanova odložená návštěva v Bílém domě. Co opravdu napsal Trump v dopise?

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Praha – Už na začátku června se v médiích objevila informace, že prezident Miloš Zeman dostal od amerického prezidenta Donalda Trumpa dopis, ve kterém se mu omlouvá za posunutí slíbeného dubového setkání v Bílém domě. Detaily z listu ale až doteď zveřejněny nebyly. To se teď změnilo.

Hrad na začátku prosince 2016 oznámil, že Trump pozval Zemana do Bílého domu. Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka pozval americký prezident svého českého protějška v telefonickém rozhovoru.

Podle některých diplomatů ale nemuselo jít o oficiální pozvání k návštěvě Bílého domu, ale jen o neformální frázi v rozhovoru. Spekulovalo se proto, jestli k této návštěvě vůbec dojde. Nový velvyslanec v USA Hynek Kmoníček později řekl, že se schůzka odloží a že jedná o vhodném termínu. Zmínil září, kdy se Zeman zúčastní zasedání Valného shromáždění OSN.

„Donald Trump mi poslal dopis, kde se omlouvá za posunutí termínu naší schůzky, já jsem vzal tento dopis na vědomí. Nyní je na schopnostech Hynka Kmoníčka jako našeho velvyslance, kdy se schůzka uskuteční,“ oznámil tehdy Zeman.

Co přesně se v dopise psalo, ale Hrad neuvedl – tedy až doteď. Ředitel zahraničního odboru Rudolf Jindrák poskytl Blesku některé výňatky z tohoto dopisu. „V diplomatické korespondenci tohoto typu nebývá zvykem zveřejňovat originální texty tak, jak byly druhé straně předány,“ vysvětlil Jindrák, proč dopis neposkytl celý.

„Je mi líto, že jsme se nemohli setkat v dubnu, kdy jste plánoval cestu do Spojených států,“ napsal americky prezident Zemanovi. Blesk oslovil exministra zahraničí a ředitele Diplomatické akademie Cyrila Svobodu (KDU-ČSL). Podle něj tyto úryvky naznačují, že jde o jakousi šablonu, do které jméno českého prezidenta dopsal úředník a ne sám Trump.

„Tohle je dopis, který určitě prezident Trump nepsal. Tohle psal úřad. Vzali šablonu, kolonku Česká republika a vyplnili, co je potřebné. Je to suchý úřednický dopis, ve kterém není nic osobního,“ uvedl k dopisu lidovec. .

Témata:  Miloš Zeman Donald Trump Hynek Kmoníček Bílý dům USA

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy