Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie zahájila trestní stíhání na účastníky únorové demonstrace

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Policisté zahájili trestní stíhání pěti mužů za výtržnictví při únorovém incidentu v Thunovské ulici. Obviněným je od 18 do 28 let a stíháni jsou na svobodě.

Maskovaní výtržníci tehdy napadli pochod levicových aktivistů na podporu migrantů.

Kriminalisté zatím ze skupiny útočníků znají totožnost 25 lidí, přičemž počínání pěti z nich vyhodnotili jako trestný čin. "Tyto osoby se dopustily na místě veřejnosti přístupném výtržnosti tím, že útočily na účastníky shromáždění nebo po nich házely různé předměty. Tím tak hrubým způsobem narušily průběh tohoto ohlášeného shromáždění," uvedl policejní mluvčí Jan Daněk. Zbylá dvacítka identifikovaných lidí mohla spáchat přestupek.

Při migračních demonstracích zasahovalo první únorovou sobotu v hlavním městě 1000 policistů, demonstrantů bylo v součtu desetkrát více. Právě za zásah v Thunovské sklidili policisté kritiku. Podle ministra vnitra Milana Chovance udělali policisté na místě maximum, ministr spravedlnosti Robert Pelikán naopak zásah označil za selhání.

Videonahrávka incidentu, která se šířila po sociálních sítích, naznačovala, že střet v Thunovské vyprovokovala policie. Chovanec to odmítl, za videem podle něj stály proruské weby.

Témata:  výtržnictví demonstrace proti islamizaci Evropy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy