reklama

ÚZSVM vystupuje za stát před soudy či rozhodci v řízeních týkajících se majetku státu. Vaněk úřad vedl v letech 2003 až 2014, kdy na funkci rezignoval.

Vyšetřovatelé tvrdí, že od března 2005 do března 2014 opakovaně zneužil své oprávnění, když z vlastní iniciativy postupně uzavřel několik obsahově stejných smluv s akciovou společností E-Centrum. Firma měla úřadu poskytovat průběžný servis v oblasti public relations, zejména poradenství při vytváření PR strategie, zastupování úřadu na jednáních s médii nebo přípravu podkladů pro mediální výstupy.

Podle státního zastupitelství se smlouvy kryly s činností oddělení komunikace úřadu, které bylo součástí odboru Kanceláře generálního ředitele ÚZSVM. Nakupované služby tak podle žalobců pro úřad neměly žádný přínos a jejich proplácení bylo nehospodárné.

Úřad firmě vyplatil celkem 7,1 milionu korun, z nichž společnost odvedla 1,2 milionu jako DPH. V případě prokázání viny hrozí Vaňkovi pět až 12 let vězení nebo propadnutí majetku. Mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci dnes na dotaz ČTK uvedla, že státní zástupce obžalobu podal minulý týden.