reklama

Lednový rozsudek soudu, který rozhodl o tom, že aktivisté musí vyklidit a uvolnit budovu i pozemky SŽDC, potvrdil na začátku září odvolací pražský městský soud.

"Zůstáváme, protože nechceme, aby se z Kliniky stal jenom další z mnoha developerských projektů, které ověnčují Parukářku. Kanceláře státní firmy, které lidem v okolí nic nedají, můžou najít místo v jakémkoliv z tří stovek domů v Praze, které zejí prázdnotou," uvedla dnes členka kolektivu Tereza Virtová.

SŽDC chce vystěhovat Kliniku, aby ji mohla zrekonstruovat na kancelářský objekt. Aktivisté ale tvrdí, že to bude trvat dlouho a dům by zůstal prázdný.

Opuštěný dům v Jeseniově ulici v Praze 3 začala občanská iniciativa Klinika vyklízet na své náklady na konci listopadu 2014, aby z budovy vytvořila sociální centrum po vzoru komunitních center v řadě evropských zemí. Podle aktivistů byl dům prázdný od roku 2009 a využívali jej bezdomovci. Správce budovy, Úřad pro zastupování státu ve věcech majektových (ÚZSVM), s přítomností aktivistů nesouhlasil a požadoval jejich vystěhování.

Po několikerém vyklizení centra policií se aktivistům podařilo s ÚZSVM dohodnout smlouvu o výpůjčce, která skončila v březnu 2016. Smlouva nemohla být prodloužena protože stavební úřad ÚZSVM upozornil na to, že budova byla zkolaudována jako plicní zdravotnické zařízení, jejíž jiné využití je nelegální. Aktivisté v budově přesto zůstali.

Iniciativa Klinika v Autonomním sociálním centru pořádá přednášky, koncerty, dílny a jazykové kurzy. Schází se v ní také rodičovské centrum Mamatata a pomáhali v něm legálním migrantům. Podle policie se v okolí nezvýšila kriminalita, Klinika však byla terčem útoku extremistů.