reklama

"Kdyby došlo k násilnému vyklizení této (přední) části, tak se bojím, že bychom neudrželi to, co bylo dnes vyklizeno," odůvodnil soudní exekutor své rozhodnutí o ukončení vyklízení nemovitosti. Aktivisté na oznámení o dnešním konci exekuce reagovali skandováním hesla "Klinika žije, boj pokračuje".

Exekutor chce v pátek vyhodnotit další postup v celé záležitosti, jestli požádá o pomoc bezpečnostní službu nebo policii. Přes noc bude objekt podle něj hlídat bezpečnostní agentura. ČTK a Českému rozhlasu řekl, že pokud by se v budově něco dělo, zavolá policii, aby zakročila.

Aktivisté odmítají z objektu, který vlastní Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), odejít, protože nevidí důvod, proč by Klinika měla zaniknout. Rekonstrukce plánovaná SŽDC podle nich navíc nezačne ještě nejméně rok a objekt bude dál chátrat. První opravy budovy, ve které hrozí řada bezpečnostních rizik, chce SŽDC podle dnešního vyjádření jejích zástupců zahájit ale hned po jejím vyklizení. Do opravené budovy pak chce SŽDC přesunout část svých zaměstnanců.